TonyM skrev:Ekonomisk skrev:
Det där har man försökt vid Liseberg. Försöket är avslutat.
Så även i Hammarkullen, eller?
Bengt: Var stod det att spärrarna skulle vara biljettavkännande? Det viktiga i sammanhanget var att viseringen/försäljningen inte skedde på fordonet!
Vinner man så mycket tid på det, eller vinner man ens tid alls? I princip kan man helt fräckt sätta biljettautomaterna ombord på pendeltågen så långt från dörrarna som möjligt. Det blir mycket extraspring för resenärerna men påfyllningen lär gå snabbt som attans.
Men, med tanke på hur otroligt lite RFID-tekniken lär kosta om några år så känns det faktiskt fullt rimligt att ha kortläsare vid varje sittplatsgrupp, så är det problemet löst. Då kan man dessutom sätta en display vid varje sittplatsgrupp som visar hur många som viserat kort korrekt, sitter det fyra personer (vid motsittning som exempel) i en grupp och tre har viserat så är det läge att kolla biljetterna hos just dessa och låta alla där antalen överenstämmer vara ifred. Visst finns det möjlighet att virra till det, person A sätter sig, person B viserar sitt kort vid person A's plats och sätter sig sen nån helt annan stans, person A blir inte kontrollerad medan alla i gruppen där person B sitter blir kontrollerade och alla har giltlig biljett. Å andra sidan kan man i det läget slänga in automagi som gör att om man vid kontroll viserar om korten så plingar det till och den plats där någon "felviserat" sitt kort märks ut direkt.
Eller så kan man tänka sig en knapp per sittplats ihop med viseringen, eller till och med en RFID-läsare per plats och inte bara per grupp.
Erik Sandblom skrev:I alla tre korsningar går biltrafiken vinkelrätt mot spårvägen. Om spårvagnarna prioriteras hårdare (anmälningssträckorna förlängs) så minskar framkomligheten för bilarna ganska mycket. Men samtidigt så går spårvagnarna snabbare och punktligare, vilket lockar fler bilister.
Bilarna blir väl stoppade kortare tid om anmälningssträckorna anpassas så att spårvagnarna alltid precis kommer fram när det slår om till kör, och då har god fart genom korsningen?
Ekonomisk skrev:Kom också att tänka på exemplet Hammarkullen. Vad är det som driver folk att införa spärrar bara för att det är underjordisk station?
Det här med stadsbana har det redan pratats om men det kan väl kanske också vara så att just hammarkullen av alla stationer som byggdes vid den tiden lämpade sig bäst som försöksstation för hur det skulle fungera med spärrar i Göteborgtrakten.
Bengt Jönsson skrev:Nej, skämt åsido. När Stadsbanan planerades och skulle byggas i Göteborg byggdes de nya linjerna med en högre standard än resten av spårvägsnätet. Plattformshöjderna var högre vilket kan ses i den avsats som finns i Hammarkullen mellan golvet i den del där rulltrapporna har sin nederdel och höjden på plattformen vid spårvagnens hållplats. Denna nivåskillnad beror just på att den framtida stadsbanan var tänkt att ha en högre golvhöjd på fordonen än vad som var standard då (och än idag) och även kanske nivå helt i linje med fordonens golvhöjd.
Jourhavande messerschmidt anmäler att det är instegshöjden och inte golvhöjden som du nog egentligen avser. (nu vet jag inte exakt vilken höjdskillnad det är i hammarkullen, men en kvalificerad gissning är väl att golvet inuti pedalvagnarna nog ligger hyffsat nära den golvhöjd man kan tänkas ha på vagnar av "stadsbane"/tunnelbanestandard.
Erik Sandblom skrev:Ekonomisk skrev:Att gräva ner biltrafikne under Avenyn borde vara möjligt. Det blir även bättre för gående.
Nej, det är att expandera gatorna för att få plats med bilarna.
Det beror väl på vilket antal filer man bygger och vilken hastighetsgräns man sätter? Det kostar att gräva ner saker, det kostar mer att gräva ner fler filer.
Erik Sandblom skrev:Vad man borde göra istället är att ta bort såpass mycket bilar, så de får plats på det befintliga gatunätet. Bilarna måste i innerstan komma i sista hand, efter kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik, och taxi.
Varför då? Nu vill jag verkligen se några sakliga argument för att taxi ska ha någon som helst prioritet över vanliga privata personbilar? Nu avser jag alltså 'vanliga' taxiresor, inte färdtjänst och liknande. Är det här en eftergift till politikerna som åker taxi kors och tvärs, så att de köper tankegången eller vad?
Erik Sandblom skrev:Men om man vill åka från Järntorget till Hjalmar Brantingsplatsen. Är det inte snabbare att åka via Operan då, och sen direkt upp på bron? Utan att passera vare sig Brunnsparken, Drottningtorget eller Nils Ericson.
Snabbast är säkert att åka båt över till lindholmen och ta taxi därifrån?
(jag erkänner att jag har väldigt dålig koll på hur båtarna ansluter till övrig kollektivtrafik, allra sämst koll har jag på norra sidan, därav drog jag till med taxi, det finns kanske en bussförbindelse. du vill ju dessutom prioritera taxiresor före privatbilism av någon anledning).
En intressant fråga är om det här är en relation där det finns många resenärer?
Bengt Jönsson skrev:PÅ vad sätt då förutsätter motrovägar detta? PÅ motorvägar rullar individuella fordon som kör av eller kör på motorvägen vid olika punkter för att därifrån fortsätta vidare i ett allt finmaskigare nät till sina slutdestinationer.
Kollektivtrafiken förutsätter "i viss mån" indirekt att de flesta (alla) bor i samma bostadsområde och arbetar eller går i skola i ett annat men samma område. Hade man bott i närheten av där man arbetar eller går i skola etc hade behovet av kolektivtrafik var minimalt.
Idag bor inte "alla" i samma bostadsområde och "alla" jobbar heller inte i "stora fabriken" utan på en mängd flera mindre och mer utspridda ställen i olika områden.
Skulle man anpassa en småskalig kollektivtrafik med typ spårtaxi för alla dessa induviduella resor skulle det inte bara bli orimligt dyrt, det skulle bli groteskt dyrt och dessa pengar skulle göra betydligt större nytta någon annanstans.
Resandemönstren idag är betydligt mera finmaskigare och inte som förr i världen från punkt A till punkt B
Tricket för att få kollektivtrafiken attraktiv är att ha så små fordon att man kan få tillräckligt många direktresor.
Appropå det skulle jag vilja se siffror på exakt hur mycket dyrare det är att köra pedalvagnar än M31 (och M32). Om skillnaden inte är jättestor så skulle man kunna göra kollektivtrafiken attraktivare genom att köra enkelpedalvagnar istället för att glesa ut turtätheten när resenärerna är färre. Det finns iofs säkert kalkyler som visar att detta inte är lönsamt att genomföra. Det här skulle väl annars kunna vara perfekt som "plusjobb" om nu plusjobb funnits kvar...