TKO skrev:Den stora tunnelbaneutbyggnaden slutfördes 1985 när Västra Skogen-Hallonbergen öppnades, alltså för mer än 30 år sedan. Efter detta har enbart förlängningen till Skarpnäck tillkommit. Trafikeringen har sedan dess varit i stort sett oförändrad. Det har tillkommit nya vagnar (C20) men dessa har främst ersatt utrangerade Cx-vagnar. Nu pågår en ny utbyggnadsfas, men det sker efter över 30 år av stillestånd.
Att
behålla den höga turtätheten är också en satsning. Det finns busslinjer som har fått minskad turtäthet på grund av ökad fordonskapacitet. Det borde du veta som värnar om linje 160! Tyresö drabbades ännu hårdare.
Trafikförändringar T16 (se sidan 98):
TF skrev:Turtätheten föreslås minskas från 4- till 5-minuterstrafik under både morgon och eftermiddag, samt från 15- till 20-minuterstrafik mitt på dagen. Förändringen genomförs på grund av ökad fordonskapacitet.
20-minuterstrafik mitt på dagen är en ganska dålig standard. Det är en föga tröst att Tyresö numera har det högsta sittplatsutnyttjandet i länet (se "Fakta om SL och länet 2017", sidan 18).
Blå linjen har som bekant 10-minuterstrafik med korta tåg på helger. Denna trafik skulle kunna ersättas med 15-minuterstrafik med långa tåg. Flera av blå linjens matarbussar har 15-minuterstrafik, t.ex. linje 504, och då skulle passningen fungera bättre. Men det går inte. Tunnelbanan
ska ha minst 10-minuterstrafik. Fram till år 2011
trafikerades även gröna och röda linjerna med korta tåg för att erbjuda 10-minuterstrafik.
För pendeltågen är det dock otänkbart att öka turtätheten genom att köra med korta tåg. Från och med nästa år kommer Södertäljelinjen att trafikeras med långa tåg nästan hela tiden. Detta innebär dessutom att långa tåg kommer att köras "i onödan" norr om stan. Korta tåg med högre turtäthet söder om stan skulle
kraftigt minska antalet fordonskilometer. Trots detta vill inte SL göra det.
TKO skrev:Tittar vi däremot på pendeltågstrafiken har det skett en enorm utbyggnad sedan 1985. Inte så många nya destinationer även om det skett förlängningar till både Bålsta och Uppsala. Men det har byggts nya spår så att pendeltrafiken på många sträckor körs avskilt från övrig järnvägstrafik, stationer byggts om och inte minst Citybanan har tillkommit. Vagnparken är helt utbytt, och trafikutbudet - speciellt i mellantrafik - är kraftigt utökat. Tänk om det varit så när jag växte upp i Kallhäll!
Det är Region Uppsala som betalar för trafiken till Bålsta och Uppsala. Jag skrev ganska tydligt att "många politiker och tjänstemän
i Stockholm anser att det är tunnelbana och buss som gäller". I andra regioner är situationen ofta den omvända. Skåne är ett bra exempel. Citybanan tillkom i första hand för att kunna köra fler regionaltåg och det var också regionerna i Mälardalen som betalade för den. Om Region Stockholm hade varit intresserat av pendeltågstrafik så hade både Förbifart Stockholm och Tvärförbindelse Södertörn haft spår. Stockholm satsar främst på tunnelbana och motorvägar. Håller du inte med?
Den utökade trafiken motsvarar inte resandeökningen. Resandet har i princip fördubblats under det senaste decenniet. Har utbudet också fördubblats? Nej, långt därifrån. Räkna själv!
TKO skrev:Men eftersom pendeltågen inte har natttrafik så betyder ovanstående stora satsningar tydligen ingenting!
Det har faktiskt skett en stor satsning på pendeltågen, men konstigt nog nämner du inte den. Jag syftar förstås på införandet av enhetstaxa. Enhetstaxa gynnar långa resor och missgynnar korta resor. Visserligen tjänade även motorvägsbussar på enhetstaxa, men som trafikslag var pendeltågen ändå den stora vinnaren. Men enhetstaxa infördes för att MP skulle gå med på en prishöjning. Det är inte omöjligt att nattliga pendeltåg kommer att användas som slagträ för att införa ytterligare prishöjningar. Då kan Tamsons plötsligt kompromissa om vad som helst.
(Systemet med en avståndsbaserad taxa var dock fullständigt orimligt när korta bussresor kunde kosta mer att producera än långa tågresor.)
Samma delar av Tyresö som missgynnades av den ökade fordonskapaciteten missgynnas även i nattrafiken. Till skillnad från Värmdö där linje 474 går på natten ersätts linjerna 873 och 875 med nattbussar, nämligen linjerna 491 och 890. Nattbussarna går
långsamt. Linje 807 byter visserligen också namn till linje 892, men den är ingen nattbuss fram till Brandbergen. Någon rättvisa finns inte i SL-trafiken. Borde vi vara nöjda?