Är detta inte ett bevis på den ologiska beslutet att lägga ner utryckning från Hammarbyhallen - hade den varit som tidigare hade åtminstone ett par tåg kommit igång på linjen Gullemarsplan - Skarpnäck.
Nej - återför utryckningen från Hammarbyhallen igen - gång på gång visar det sig att saknaden av denna service gör att trafikanterna får vänta länge på sina turer.
Det här är intressant. Eftersom spåren finns, så vore det fullt möjligt att låta något eller några tåg stå i Hammarbyhallen över natten, utan att man utför rangering eller något underhåll. Man skulle kunna tänka sig att ett utgående tåg från Högdalen på eftermiddagen går kvar i trafik till trafiktidens slut, står i Hammarbyhallen några timmar, för att därefter gå ut tidigt morgonen därefter och gå kvar tills högtrafiktoppen på morgonen är slut. Då skulle tåget inte gå alltför många timmar utan service. På helger skulle man kunna genomföra ett tågbyte i samband med omställningen från 10-minuterstrafik på kvällen (föraren kör in i depån och hämtar ut ett nytt tåg). Då skulle det finnas en beredskap för händelser liknande den här. Om det går att komma överens med facket om att föraren under den trafikfria tiden går igenom vagnarna och plockar bort skräp och med lättare åtgärder fixar annan nedsmutsning, så skulle det heller inte behövas någon särskild städning på natten.
Proceduren existerar redan hos många bussbolag, där föraren "tar hem" bussen under natten, för att sedan köra ut den på morgonen igen. Den har också tillämpats på röda linjen där tåg stått i Alby på natten, i väntan på trafikens start.
Fullt genomförbart, knappast någon stor kostnad (även om den naturligtvis finns), men en betydligt bättre beredskap för besvärliga incidenter som den här. Men kostnaden för denna lilla åtgärd är bara bråkdelen av vad det skulle kosta att ta Hammarbydepån i full drift igen. Det kan ju finnas andra orsaker än strömlöshet som kan orsaka blockering av trafiken ut från Högdalsdepån. Spårledningsfel, fordonsfel, växelfel, snöoväder o s v.
Gunnar Eriksson