Huvudeffekten är logistik, alltså hur varar och människor transporteras. Men bieffkterna är som jag nämnt betydande, här ett litet urval utanför Stockholm
(1) Arbetsplatspendlingen från Hangö och Ekenäs kommer att definitvt förbättras och gå snabbare till Helsingforsområdet. Idag körs sex turer med Y-tåg till Helsingfors på vardagar med tågbyte i Karis från Hangö tåget. Banan Karis - Kyrkslätt är enspårig vilket resulterar att tåg kan köra om varandra bara vid mellan stationerna Ingå och Sjundeå. I och med Stockholmstrafiken tvingas finska myndigheter att sats på hygglig järnväg
(2) Alla och allt skall som sagt ej till eller från Helsingfors, Karis blir omstignings och omlastning för personer och transporter från ett område som innefattar södra Finland, nordvästra Ryssland och om Nargö - Porkkala tunneln byggs även Estland och Lettland. Om vi ser på linjen Hamburg - Tammerfors kan järnvägarna erbjuda direkt förbindelse Hamburg - Odense - Köpenhamn - Malmö - Stockholm - Grisslehamn - Mariehamn - Karis - Hyvinge - Tavastehus - Tammerfors (om spårbredden kan omvandlas i Karis). Alternativt om Ålands tunneln ej byggs blir erbjudande Hamburg - Berlin - Warschawa - Kaunus - Riga - Tallin - Helsingfors - Hyvinge - Tavastehus - Tammerfors (om Porkkala - Nargö tunneln byggs).
(3) Sysselsättningseffekten är, utöver Karis och kanske Grisslehamn, effekten av bättre och snabbare transporter. Oron för minskade sjötransporter tror jag begränsar sig närmast till business resor med färjorna och lastbilstransporter till mellaneuropa. Saken bör utredas. Men bättre och snabbare transporter kommer definitivt att förbättra konkurens läget för handel och industri i mellan och norra Sverige såsom för södra Finland.
Utöver dessa uppkommer ett antal exotiska möjligheter
(a) Special sjukvård i Helsingforsområdet på svenska, hur skulle det vara med Karolinska. Transporten två timmar + ambulans till och från tåget
(b) Expressen kan köpas i varuhus i Helsingfors efter klockan halv två, men ...
(c) Affärsmöte i Stockholm 9.00 - 16.00. Till stationen före 5.00 (finsktid) och hemma efter 20.00 (finsktid). Optimistiskt men kanske ej omöjligt. Resultatet är samma som flyget. Men järnvägen kan dra det längre strået om vi kör Helsingfors - Stockholm varannan timme.
(d) Som kännt vann Kastup på Öresundsbron, vad kommer Arlanda att landa ? Kanske resan Ekenäs - Helsingfors-Vanda flygfält tar ungefär lika lång tid som Ekenäs - Arlanda ?
(e) Allsång på Skansen, kanske något för oss här i södra Finland utan övernattning alltså ej bara för ålänningar
Referensen till lokaltåg är ej heller betydelselös eftersom en del av inkomsterna fås från sträckor som Mariehamn - Pargas/Kirjais (och vidare till Åbo), Hangö - Helsingfors. Det är som jag skrev en fråga om attityder, och ombyggnad av felaktigt byggda stationer och uträtning av järnväg. Undrar vilka stationer klarar av att tåget går "genom stationen" med en hastighet av 150 km/h. I min mening bör alltid en station byggas så att huvudgenomfarten är utan peronger och inkapslad eftersom lufttrycket från tåg som kör igenom båser iväg kunderna på perongen. Egentligen bör alla stationer utom Helsingfors byggas så här. Periodvis kör ett tåg även igenom Helsingfors Centralstation, resulterar i ambulanser, brandkårsuttryckning och braskiga nyheter.
Finlandsbåtarna ger en hellt annan service och riktar sig till en annan publik än denna järnvägslösning har som mål. Klart är att det sker förändring men hellt oklart är vad blir resultatet. Är glaset halvfullt eller halvtomt ?
Frågan om spårvidd av typ fyrskenslösning baserar sig på antagande att "alla" reser endast på sträckan Karis - Helsingfors men har försökt påvisa även intresse för andra mål. Ur svensk synpunt kan ej lösningen Grisslehamn - Stockholm med fyrskenslösning vara lösningen, för hur skall Öresundståget från Helsingör komma till Helsingfors ?
