Hej Harald. Har en del avikande uppfattningar och försvar till mitt förfogande över detta
Harald skrev:
Du glömde Odinsplatsen som har varit både lokstall för Västgötabanan och vagnhall för Angeredsbanan. Saknar numera spårförbindelse.
Du har så rätt...
Fast visst finns det spår kvar i asfalten kring hallen, så själva hallen har spårförbindelse med planen utanför.... Men spårförbindelsen mellan hallen och spårvägsnätet är bruten sedan länge. (Så varför kommenterade jag...)
Harald skrev:
Beteckningen "släpvagnsskjul" för Saltholmshallen tycker jag inte är korrekt. Det är en gammal klassisk vagnhall i trä och användes väl för övernattning av både motor- och släpvagnar.
Har för mig att Saltholmen, Broplatsen och Järntorget benämns Släpvagnsskjul i ZLoM. Är det inte i den så är det i annan bibel som jag läst det - ritningsarkivet exempelvis, men visst har de använts till annat ock. Saltholmen har ju varit uppställning för museivagnparken.
Spår ligger och luftledning hänger för övrigt kvar i Saltholmshallen, kapat strax utanför de förut mycket vackra portarna. Ser lite komiskt ut med koppartrån hängande ut genom porten för att sluta i tomma intet.
Harald skrev:
När vi är inne på gamla hallar kan vi ju ta de fyra som inte finns kvar längre också.
Hästspårvägens stallar låg på Gårda. Som jag har fattat det var det i närheten av Dämmet.
Hästspårvägen hade först en uppställningsplats någonstans i hamnen - vid Barlastkajen, var den nu låg. Anledningen var att man var tvungen att bygga en bro där det engelska bolaget fått lov att uppföra sitt stall.
Sedermera byggdes ett hästspårvägsstall vid dämmet, under 1880-talet dömdes kåken ut eftersom den var på väg ut i ån - en ny byggdes på andra sidan ån. Denna användes av hästspårvägen fram till dess nedläggning - men låg kvar en bit in på 1990-talet som någon form av pub. När pubverksamheten var på väg att gå i konkurs brann kåken märkligt nog upp.... Nåväl den var i dåligt skick så då slapp man döma ut den och riva den åtminstone.
Harald skrev:
I Mölndal fanns liksom på Saltholmen en övernattningshall.
Skåjfrisk kommentar, den skulle ha förkortats BOX idag (BO=Broplatsen, X= Depå)
Harald skrev:
Långedragslinjen hade en hall NV om Järntorget.
Vagnhallen på Järntorget byggdes för att härbärgera släpen till Ringlinien, eftersom denna inte passerade någon av de två huvudhallarna längs sin väg. Släpvagnskoppling skedde alltså på järntorget. Sedermera överläts vagnskjulet till Långedragslinjen, får man förmoda att Ringlinien då gick med
Ringsläp till dagens slut
Det var för övrigt från denna hall som den första spårvägsturen med "Kraft från ovan" utfördes. Jag tror att det var M1 nummer 22 eller möjligen 18 (var det inte dessa som levererades först???) som utförde bravaden, förste man bak kontrollern var Johan Sigfrid Edström, då Direktör för förvaltningen Göteborgs Spårvägar, senare mest känd för att ha varit direktör för Allmänna Svenska Elektricitets Aktiebolaget, dock får förmodas med mindre pension än en viss Percy från Uddevalla...
Längs Karl-Johansgatan väcktes folk av det oväntade larmet, en herre hade så brått att beskåda vagnen att han glömde öppna fönstret... Får förmoda att han hos glasmästaren nästa dag fick frågan om han ville ha rutan inslagen... i papper.
På återvägen från Majorna ställde sig spårvägens första instruktör, tidigare förare i Kristiania (när bytte man namn på gamlebyen till gamlebyen från Oslo?) Det lär ha gått undan för när man återkom till Järntorget fick sig denna instruktör en banna från spårvägsdirektör Edström för att han kört alldeles för vårdslöst fort. Med den stora hastigheten skulle aldrig en spårvagn få lov att framföras igen, vart han tvungen att lova.
Harald skrev:
Vid Jaegerdorffsplatsen låg den ursprungliga vagnhallen i Majorna. Som spårvagnshall ersattes den samt ovanstående på 1920-talet av hallen i Kungsladugård. Den blev senare trådbussgarage och föll till slut offer för Oscarsleden.
Precis, om man dessutom tittar på namnet för den hall som i dagligt tal kallas för "Vagnhallen Majorna" så heter den egentligen Vagnhallen Kungsladugård, men det är det ju ingen som bryr sig om
De sista bilderna på bussgaraget klippan är tagna med oscarsleden byggd ända in på knuten. Då ser man att den ligger ganska precis i viadukten där man idag kommer ner till området vid Gamla Ävlsborg och Klippan, ser nästan ut som en av Krösus Sorks ritningar med motorväg över Bamses och Lille Skutts hus...
För övrigt så har vi väl missat spårvägens huvudanläggning, Elspårvägsstallarna Stampgatan. I drift 1902-1986, revs i november 86 av samma anledning som gamla hästspårvägsstallet.
Skall man sedan gå riktigt på djupet så uppfördes "Eternithallen" i Kungsladugård, men i samband med att Vagnhallen kungsladugård förlängdes (Det var väl för övrigt i samband med det som Vagnhallen Majorna mer eller mindre upphörde att vara spårvägshall) flyttades den till Stampen och den position den har idag. Under årens lopp har väggeterniten, får förmodas, av hälsoskäl bytts mot korrugerad plåt, men hur är det? Är taket fortfarande Eternit????
/Tony