Björn Johansson (BJ) skrev:Tycker nog att det kan vara en bra idé, iallafall på långfärdsbussar och bussar i regionaltrafik.
Stadsbussarne kommer väl sällan upp i några högre hastigheter.
Möjligen också på de som kör på de längre linjerna som ibland går på litet större (och snabbare) trafikleder.
Hmm 34:an som är experimentbuss körs väl mest på 30/50-sträckor. Eventuellt finns kanske någon 70-sträcka utåt Tuve till.
Däremot går den på tungt trafikerade leder som Hjalmar Brantingsgatan, Göta Älvbron och Friggagatan. Förseningar hör m.a.o. till vanligheterna.
I de fall då bussen är försenad prioriterar vissa förare tidtabell före säkerhet och komfort, vilket om jag inte missminner mig var orsak till en olycka på Redbergsplatsen i våras. (på just linje 34)
Det var just dessa tidtabellsjagande fortkörningar som man ville åt - om jag förstod plingsidan rätt.
Björn Johansson (BJ) skrev:
Andra saker som kan påverka hastigheten (men det är väl miljön man är mest mån om) är ju hur tidtabellen ser ut, hur belastningen på den aktuella linjen etc.
Tja i detta fallet är det ju enkelt... Kollektivfält från Nordstan till Svingeln i friggagatan och saken är (hyffsat) biff. Eventuellt kan några nya fält behövas även på Hisingssidan.
Björn Johansson (BJ) skrev:
Gripa in i förarens arbetsmiljö... tja, vi lever ju i en förmyndarstat... Kanske man skall vara glad så länge inte bussförare måste ha hjälm...
Nä, detta tror jag går utanför förarens arbetsmiljö, det är just miljön, ökad hastighet ökade emissioner, sedan är det ju i allra högsta grad en trafiksäkerhetsfråga, säkerhet för både de egna passagerarena som för trafikmiljön utanför bussen.
Detta måste ändock bedömas som ett enklare och mindre farligt ingrepp, det går fortfarande att öka hastigheten om nöden kräver det, det ger bara lite mjölksyra i förlängningen av höftleden.
I Halmstad pågick under ett par år ett försök med bussar som själv styrde in till hållplats. Detta var höggolvsbussar med möjlighet till antingen vanligt trappinsteg eller med nivåinsteg mot perrong med ramp.
Försöket avbröts efter en personolycka där föraren troligen hade kunnat undvika olyckan om han inte vart tvungen att låta bussen styra själv.
Björn Johansson (BJ) skrev:
En annan grej kunde ju vara att visa en digital hastighetsmätare för
resernärerna... så dom vet hur fort eller långsamt det egentligen går.
Det här kan möjligen vara en bra idé på snabbtåg, men inte på bussar.
Man kan riskera hot mot föraren för att han kör sakta. Inte från någon av oss som skulle uppskatta diggabiliteten i att studera hastighetsförändringar utan snarare från den stora oförstående aggresiva pöbeln.
Björn Johansson (BJ) skrev:
Alkohollås har ju också diskuterats för att installeras på bussar och lastbilar... Men en sak är väl på långfärdsbussar att det fuskas med arbetstiderna, förarna sitter väl för länge bakom ratten utan rast... fusk med färdskrivare och annat. (Åkte en gång på skidresa med en sådan förare...)
Bj.
Här hade det kanske snarare varit läge med ett personligt smart-card istället för nycklar till bilen. Kör du mer än de stipulerade 4.5 utan rast så larmar fordonet först och stängs sedan av och kan inte aktiveras förrän föraren tagit ut vederbörlig rast. Det här är ett stort problem inom branschen. Alkolås i all ära, men det är inte säkert att de detekterar andra saker som förarna kan tänkas (i undantagsfall) nyttja. Här tror jag snarare på regelbundna slumpmässiga urinprov som tar även sådana saker som narkotikum.
Har också upplevt liknande scenarion med bussförare - hugaligen - efter en snabb resa Idre-Göteborg (Vi var 1½ timme före tiden i G) brände han i 100km/h över Göta Älvbron, i kollektivfältet där begränsningen över klaffen är 20... Så vitt jag vet är det inga lokförare som klagar på att ATC:n reglerar hastigheten, min åsikt är att det är dags att höja säkerhetskraven på buss.
/Tony