Tunnelbanan har fler grenar, så det är klart att det blir större efterfrågan totalt. Men ingen gren har större efterfrågan än Södertäljelinjen.Lars_L skrev:Vänta nu, skulle inte efterfrågan vara lika stor på nattrafik på tunnelbanan som i pendeltågstrafiken? Det har du väl ändå svårt att motivera? I Köpenhamn är det ju dock ingen personal ute i Metron alls ( i princip), så där är ju kostnaden för trafik betydligt lägre (och de har de ju inte på S-tågsstationerna heller för den delen).Enceladus skrev:I tunnelbanan är dock stationerna bemannade dygnet runt, så det hade inte kostat så mycket att trafikera banorna. Däremot är efterfrågan inte lika stor som på pendeltåget, men den borde ändå vara tillräckligt stor för att det ska vara motiverat utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Köpenhamn har ju nattrafik alla dagar.
När det gäller turtätheten så förstår jag faktiskt inte vad du pratar om. Jämför du på relevanta linjer? Bara för att en linje har stort resande så betyder det inte att den har många avgångar. Snarare är det tvärtom då de linjer som har stort resande går i "fel" områden. Det är ju inte linje 96, där det finns ett stort överutbud, som ska ersättas. Det första man skulle kunna göra är att förlänga spårtrafiken, inklusive vissa lokalbanor, till halv två. Fram till dess borde det finnas underlag för halvtimmestrafik. På helger är frågan snarare om halvtimmestrafik skulle räcka. I tunnelbanan finns det ju några extra nattavgångar på Norsborgsgrenen för att trängseln inte ska bli för stor. Men oavsett turtäthet så skulle det inte bli lika stor trängsel som i nattbussarna. Dessutom är bussarna i många fall mer än en halvtimme långsammare och har ofta sämre bytesmöjligheter. Men där är ju alternativet snabbare bussar även till områden som "röstar fel".
Nu tog jag bara ungefärliga siffror. Men kan räkna lite på det där (som man brukar säga). Det finns ju statistik på hur fördelningen över dygnet ser ut och resandet. Men om lokaltåg/pendeltåg ska fungera, krävs det ju samtidigt att det finns anslutande bussar. Det har ju minst lika stor betydelse för hur stort resandet kommer att bli.
Nu har väl tunnelbanan ungefär lika många anslutande nattbussar som pendeltåget (t.ex. 133, 134, 142, 147, 160, 165, 188)? Som sagt finns det redan många matarbussar till linje 791 (t.ex. 795, 796, 797, 798). De skulle givetvis behållas. Några skulle behöva tillkomma, t.ex. 144 och 172, men det är inte annorlunda än i tunnelbanan. Tunnelbanans nattrafik framtvingar också matarbussar, men matarbussarna gör att fler får tillgång till nattrafik. Många av dessa linjer behövs egentligen oavsett om det finns nattlig tunnelbana eller inte. Samma sak med linje 172 och pendeltåget.