Ville bara göra distinktionen här för att tydliggöra. Men visst är det korrekt att man benämner det som incitament oavsett om det utfaller per passagerare, eller vid vissa kvalitetsnivåer.Inge skrev:
Du förstår nog inte riktigt ändå. För det första är incitament och bonus samma sak. För det andra är det just VBP-avtalen jag diskuterar.
Jämförelsen med mäklaravtalen är eftersom det är avtal av helt identisk typ. Linjära tvåparameteravtal. Dvs med en konstant och en proportionalitetskonstant.
Principen är enkel. Den ena parametern kan landstinget välja helt fritt. Man kan också välja vilken av parametrarna man bestämmer. Den andra blir följden av den första och upphandlingen.
Avtalstypen styr på intet sätt om producenten kommer att inrikta sig mot besparingar eller expansion. På den punkten har du helt enkelt helt fel.
Landstinget väljer målet genom valet av parametrar. Om man tex anser att marginal värdet för en tillkommande eller förlorad resenär är 40 kronor, då är det detta och inget annat som skall vara proportionalitetskonstanten. Sedan är det bara att hoppas att en så hög proportionalitetskonstant ger en negativ konstat i upphandlingen. Den som erbjuder lägst konstant vinner förstås upphandlingen.
Inget konstigt med en negativ konstant, så är det ju alltid vid ett välskrivet mäklaravtal och det skulle mycket väl kunna vara det i VBP-avtalen också.
Vid en proportionalitetskonstant på ungefär den nivån, 40 kr/VBP, finns ingen anledning att tro att producenten enbart skulle tjäna på neddragningar. Det skulle förmodligen bli ganska jämnt neddragningar och expansion.
Det är naturligtvis ett politiskt ansvar att bestämma marginalvärdet för en resenär. Detta kunde sedan användas i alla upphandlingen. Men förstås är man för ynklig för att kunna ta ett sådant beslut.
Och givetvis kan man konstruera system där det blir lönsamt om resandet ökar genom VBP. Problemet blir ju dock då ett annat för trafikförvaltningen. En plötslig ökning av resandet, skulle få stora ekonomiska effekter och ofta skulle den antagligen vara orsakad av helt andra faktorer än entreprenörens skicklighet. Men du får fortfarande inte ett system som nödvändigtvis gör att utbudet behöver bli så mycket bättre. Det är ju först när turtätheten är så dålig och trängseln så stor som bolaget tjänar mer på att köra en extra tur - i och med att det troligen genererar fler resande. Förvisso finns det en utbudselasticitet - men utanför stadstrafik är den ganska låg, särskilt om man redan har en rimlig turtäthet.
Poängen är väl att VBP i huvudsak är ett ganska dåligt instrument om man vill att resandet ska öka, eftersom det är så pass svårt att skruva på det för varje given situation, utan att den ekonomiska effekten riskerar att bli alltför kostsam för Trafikförvaltningen ifall resandet ökar.
Bättre då med incitament kopplad till kvalitet och själva resandeökningen, eller kombinerat med en mindre procentandel för VBP.