Patrick skrev:Håller inte med dig - man kan dra på hårt och bromsa in mjukt och ändock hålla tidtabellen! Att sedan C20 har en benägenhet att bromsa in hårt när automatiken tar över bromsningen är en helt annan historia som ibland kan driva undertecknad till vansinne! M a o ofta när ett C20 tåg bromsar häftigt har tågautomatiken tagit över, så skyll inte allt på föraren!

Det går att köra på gröna linjen utan att hela tiden få ingrepp av ATP:n. Det du som förare behöver göra är att ha linjekännedom, veta när börvärdet brukar börja doppa och börja bromsa lite innan det. Att köra så utan ATP ingrepp från Hagsätra går bra, om man är koncentrerad, och man kör dessutom snabbare. Varje ATP ingrepp kostar hastighet och tid.
Om man utövar ovanstående håller man samtliga hålltider, t.o.m Vällingby på norrgång.
Under rusningstid med tågkänning bör man snart lära sig vart det *var* man brukar få tågkänning och ta det lite lugnt strax innan så hinner du själv bromsa inna ATP:n gör det.
Precis som i kökörning med bil är det lönlöst att dra på ordentligt när bilen framför stannar om några meter igen. Kallas för framförhållning.
Hälsningar Roger, f.d bussförare, f.d tutf, nu lokf.
Till Bruse, det kan faktiskt bli så halt under lövhalkan att du kanar även om du håller 10-20 km/h vid plattformens början t.ex Nynäshavsbad eller Mölnbo. Under förutsättning att ingen eventuell signal står i stopp eller hinder finns är det bättre att lossa ut och rädda tåget, för att sedan backa tillbaka. Mycket kan göra som förare, hastighetsanpassning och mjuk inbromsning, men vissa dagar på året räcker inte ens det, tro mig
