WOW, mycket snyggare färgsättning än den gamla blå (som jag aldrig tyckt om), behövs bara vitt på fronten också. När får vi se den på övriga vagnar? Se'n om dom slutade med boskapsexperimentet också, det var inte för skojs skull som C2:orna inte fick samma möblering som C1:orna.
Jag är lite delad, visst är det annorlunda/snyggt med vitt, men jag tror det som förstör det för mig är att de inte gjort dörrarna och fronten, när vita linjen samtidigt går runt hela vagnen. Men det fanns väl inte enormt mycket tid eller budget för detta, inte ens att dra in tre reklambyråer
Men vad hände med att dörrhålen numera måste markeras för synsvaga?
C12C3C3C12 skrev:WOW, mycket snyggare färgsättning än den gamla blå (som jag aldrig tyckt om), behövs bara vitt på fronten också. När får vi se den på övriga vagnar? Se'n om dom slutade med boskapsexperimentet också, det var inte för skojs skull som C2:orna inte fick samma möblering som C1:orna.
C2 var resultat av en trafikantomröstning på linje 18 troligen 1951 där trafikanterna med stor majoritet föredrog C2.
Bilden är från de först levererade tunnelvagnarna 1949 och om de hette C1 redan då, det kan jag inte svära på... Men planlösningen i "boskapsvagnarna" är sålunda icke en ny företeelse, utan mer en återgång till retro...
Så dagens boskapsvagnar borde heta v 1.2, då det är två generationer före som haft samma planlösning...
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
roggek skrev:Bilden är från de först levererade tunnelvagnarna 1949 och om de hette C1 redan då, det kan jag inte svära på... Men planlösningen i "boskapsvagnarna" är sålunda icke en ny företeelse, utan mer en återgång till retro...
Så dagens boskapsvagnar borde heta v 1.2, då det är två generationer före...
Hänger inte riktigt med i versionsnumreringen här. Om vi kallar C1 (ja de hette så från början) för v1.0, så borde väl C6:orna i 2009 års boskapsversion vara boskapsvagn v2.0, och då borde väl den här smått uppgraderade versionen (samma vagnar) vara v2.1?
Dagens överhört i tuben, två ynglingar pratar med varandra;
-Jag såg att de kör med de där gamla vagnarna igen, de med längsgående säten.
Ja visst är det fint att museiivagnarna får komma ut, på femtitalet fanns det bara sådana.
(Vi satt i en vanlig C6, och det lät faktiskt som de trodde boskapsvagnarna var gamla ur-tunnelvagnar!)
Jag upprepar även här den kommentar jag skrev på postvagnen:
Hur tänkte de när de monterade stängerna mellan vagnkorg och "vertikalstängerna" mellan sittplats 2-3 och 4-5 på de där väggarna som verkar ha sex längsgående sittplatser i bredd?
Är det bra med definerade sittplatser eller vore långbänkar utan definerade platser bättre?
Jag upprepar även här den kommentar jag skrev på postvagnen:
Hur tänkte de när de monterade stängerna mellan vagnkorg och "vertikalstängerna" mellan sittplats 2-3 och 4-5 på de där väggarna som verkar ha sex längsgående sittplatser i bredd?
Är det bra med definerade sittplatser eller vore långbänkar utan definerade platser bättre?
Mer plats att hålla sig i som stående kanske? Annars tycker jag att sittplatser som är flexibla i bredd är bättre - även om jag, trots min rondör, klarar mig med normalsäte utan större problem.
Hur som helst, ville bara belysa att planlösningen inte är något nytt påfund...
Nej det är inte alls bra och planlösningen i "boskapsvagnarna" är ny (för Stockholm i alla fall). Det som är speciellt med "boskapsvagnarna" är att de har mycket få sittplatser och väldigt många ståplatser. Det är väl därför de kallas "boskapsvagnar". C1 var inga inga "boskapsvagnar". De hade lika många sittplatser som C2, men arrangerade på ett annat sätt. På Spårvägsmuseets bild ser man att de precis som C2 hade fyra soffgrupper mellan dörrarna och två i ändarna, men att sofforna närmast dörrarna var längsgående i stället för tvärställda. En tom C1 ser mycket rymligare ut är en tom C2, men sitter det folk på alla soffor och upptar en del av golvytan med sina fötter så är skillnaden inte så stor. En C1 hade 48 sittplatser och 102 ståplatser. En C2 hade 48 sittplatser och 90 ståplatser. De officiella siffrorna i Trafikhandboken är lite högre, men det beror på att de räknar med att ett eller två förarutrymmen skulle vara avlåsta och resten av hytten med två fällsäten vara upplåten för resande. Den praxisen slutade man ju ganska snart med, så jag har räknat bort det utrymmet.
Hur som helst, ville bara belysa att planlösningen inte är något nytt påfund...
Nej det är inte alls bra och planlösningen i "boskapsvagnarna" är ny (för Stockholm i alla fall).
Nja, HELT ny är den ju inte, vagnarna har faktiskt två år på nacken nu. De gick i början av 2009 och har sedan stått avställda men har nu tvingats ut i trafik igen. För övrigt är de fyra vagnarna inte likadant inredda, något av arrangemangen är aningen mer likt C1 (men fortfarande med färre sittplatser).
Ja, vill man märka ord så... När planlösningarna infördes i de här vagnarna var de nya för Stockholm. Det är väl två olika planlösningar? C1 hade en annan planlösning: