Gdansk

Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)
Allmänna forumregler
Jonas Stromblad

Gdansk

Inlägg av Jonas Stromblad »

Vi ska åke på en liten kryssning till Gdansk i helgen. Någon som har tips om vad man kan hitta på i Gdansk med omgivningar. Två dagar har vi till vårt förfogande :)
/J
Martin Bernandersson
Inlägg: 292
Blev medlem: lördag 31 augusti 2002 23:51
Ort: Köln

Re: Gdansk

Inlägg av Martin Bernandersson »

Jonas Stromblad skrev:Vi ska åke på en liten kryssning till Gdansk i helgen. Någon som har tips om vad man kan hitta på i Gdansk med omgivningar. Två dagar har vi till vårt förfogande :)
/J
Flanera i Gamla Stan är ett måste. Många fina hus i gammal stil, de flesta återuppbyggda efter kriget. Spårvagnar finns, och iaf i Gdynia finns trådbussar. Om man vill ta sig vatten över huvudet så är ett besök på Aquapark Sopot ett måste. Stort vattenland och bastuavdelning med sju olika bastur :D . Se till att få tag på guideboken In Your Pocket (finns gratis på Stenaterminalen i Gdynia), det är en guidebok med ärliga rescensioner av stadens (städernas, även Sopot och Gdynia) begivenheter. In Your Pocket finns för många städer i Östeuropa och den rekommenderas varmt. Se länk http://www.inyourpocket.com.

/M
Johan Wahlstedt
Inlägg: 278
Blev medlem: måndag 02 september 2002 13:03
Ort: Solna

Inlägg av Johan Wahlstedt »

Gdansk har ett tiotal spårvagnslinjer med både gammla tatravagnar och nya låggolvsvagnar. En linje går ut till Novy Port dit man anländer med färjan. Det finns även pendeltåg Gdansk - Novy Port och Gdansk - Sopot - Gdynia.
I förorten Oliwa (flera spåvagnslinjer går dit) finns det en lustig kyrka med en berömd orgel som det spelas på några gånger om dagen, värt ett besök men ta reda på när det spelas. Kvarteren kring floden inne i stan är trevliga. Stan är överhuvudtaget ganska trevlig trots att den bombades ut näsan helt under kriget.

Gdynia har ett trådbussnät med några stadslinjer och en långlinje som går ner till Sopot (gammal badort med kasino, det finns en del trevliga uteserveringar nere vid vattnet).
Gdynia är grundat under mellankrigstiden (Gdansk var då tyskt och Polen behövde en östersjöhamn) och till stor del byggt i funkis stil.

Från Gdynia kan man åka tåg ut på Helnäset (heter det så? satden Hel ligger iallafal längst ute på näset) som lär ska vara vackert, har dock inte varit där själv.

Länk till Gdansk lokaltrafik:

http://www.zkm.pl

/Johan
Jonas Stromblad

Gdansk

Inlägg av Jonas Stromblad »

Hur pass stort är spårvagnsnätet? Någon sträcka som rekomenderas särskilt?
Och var hittar man vagnhallarna?
/J
PS Det sista kan ni gärna ta via mail, jonas@stromblad.comNOSPAM DS
Gäst

Inlägg av Gäst »

Kolla denna länken, dessutom på engelska!. Längst ner på startsidan hittar Du en enkel men överskådlig Tram Map.

http://guide.trojmiasto.pl/

Kuriosa: Gdansk är en stad med mycket historia i generationerna nära oss. Idag skulle man nog dessutom säga att den var tidigt mångkulturell. Gdansk var inte tyskt under mellankrigstiden utan en fri stad (Freie Stadt Danzig) med egen valuta, frimärken etc. o stod under NF's beskydd (Nationernas Förbund) 1919-1939. Min far är född o uppväxt där före o under kriget.
Du bör passa på att besöka Westerplatte. Där sägs de första skotten ha avlossats under andra världskriget.
/Jan Paulnitz
Användarens profilbild
Stefan B
Inlägg: 617
Blev medlem: söndag 01 september 2002 11:09
Ort: Bagarmossen

Inlägg av Stefan B »

Inte för att det har med lokaltrafiken att göra, men den superkollosala riddarborgen Malbork (Marienburg under korsriddartiden) är mycket sevärd.

Glöm inte heller att åka den skraltiga lokaltågslinjen till Neufahrwasser (Nowyport) som går parallellt med spårvägslinjerna dit (som också är diggabla) men utan att vara koordinerade taxemässigt etc....

SB
Bobjörk
Inlägg: 1779
Blev medlem: torsdag 19 september 2002 15:58
Ort: Blocksignal 1L3, km 11+611 (Fsä)

Inlägg av Bobjörk »

Stefan B skrev:Inte för att det har med lokaltrafiken att göra, men den superkollosala riddarborgen Malbork (Marienburg under korsriddartiden) är mycket sevärd.

SB
Men det är kanske lite långt att åka till Malbork när man åker på kryss till Gdañsk :-). Iofs kanske det går rätt snabbt.
Borgen är sevärd. Har varit där.

Jonas
som varit i följande städer:
Gdañsk
Malbork
Naklo
Olecko
Monki
Sosnowiec
i nämnda ordning.
Skriv svar