Om vi bortser från Björkhagen då, eller? Och så vidare. I all oändlighetNerdBoy skrev:Stadshagen är den enda stationen som är uppkallad efter en hage. [...]
...och så vidare, i all oändlighet.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster
Om vi bortser från Björkhagen då, eller? Och så vidare. I all oändlighetNerdBoy skrev:Stadshagen är den enda stationen som är uppkallad efter en hage. [...]
...och så vidare, i all oändlighet.
Namnet måste inte spegla verkligheten. Min fru hette Carlsson som ogift. Hennes far heter inte Carl och hon är definitivt ingen son. Alltså - efternamn speglar inte per automatik verkligheten (vilket den dock i större utsträckning gjorde förr i tiden, och gör så fortfarande på Island).LÅ1 skrev:Apropå Kantorns redogörelse så kan man konstatera att Sveavägen borde heta Sveagatan. (Karlavägen borde ... etc.) Åtminstone om namnet skall spegla vad det är för status på trafikleden. Att Sveavägen är en gata torde vara uppenbart för alla som vistats på den. (Även om den bitvis bara har bebyggelse på ena sidan.)
Hur menar du då? Huvudsta är ju namnet på en stadsdel i Solna (visserligen inte den där stationen Huvudsta ligger, men ändå!).Kantorn skrev:Stadsdelen Huvudsta ligger inte ens i huvudstaden, utan i en kranskommun som heter Solna. Speglar inte verkligheten där heller.
Jag syftade inte på stationen utan på logiken i att Sveavägen inte heter Sveagatan - att saker inte måste spegla vad de heter.daniel_s skrev:Hur menar du då? Huvudsta är ju namnet på en stadsdel i Solna (visserligen inte den där stationen Huvudsta ligger, men ändå!).Kantorn skrev:Stadsdelen Huvudsta ligger inte ens i huvudstaden, utan i en kranskommun som heter Solna. Speglar inte verkligheten där heller.
Ja, stationerna Globen t o m Stureby är ju ursprungligen hållplatser på Örbybanan, som öppnades några år före södertunneln. Med undantag för Slakthuset har ju dessa dessutom fått bibehålla sina ursprungliga namn (eller vänta nu, Svedmyra kanske hette Svedmyran från början?)Silverpilen skrev:Äldsta station är väl Södra Bantorget/Medborgarplatsen och Ringvägen/Skanstull, den gamla spårvägstunneln.
Eller finns det någon annan gammal förortsbane-station?
Vi var nog inne på samma linje!Kantorn skrev:Namnet måste inte spegla verkligheten. Min fru hette Carlsson som ogift. Hennes far heter inte Carl och hon är definitivt ingen son. Alltså - efternamn speglar inte per automatik verkligheten (vilket den dock i större utsträckning gjorde förr i tiden, och gör så fortfarande på Island).LÅ1 skrev:Apropå Kantorns redogörelse så kan man konstatera att Sveavägen borde heta Sveagatan. (Karlavägen borde ... etc.) Åtminstone om namnet skall spegla vad det är för status på trafikleden. Att Sveavägen är en gata torde vara uppenbart för alla som vistats på den. (Även om den bitvis bara har bebyggelse på ena sidan.)
Stadsdelen Huvudsta ligger inte ens i huvudstaden, utan i en kranskommun som heter Solna. Speglar inte verkligheten där heller.
Finns flera exempel. Orkar inte komma på fler dock. Men jag kan inte se att vare sig Gullmarsplan eller Thorildsplan är gator. I så fall är Strömsnäs Hagatorpet en gata. (Jag känner folk som har den adressen, och vägen de bor på heter Strömsnäsvägen. Hagatorpet är en samling hus.) De är platser, ytor, torg. Men inte gator.
Som jag ser det alltså.
Du menar att linjerna korsar varandra ganska tvärt, fast i olika plan. För egentligen korsar ju röda linjen den gröna, även om det sker lite utdraget med ett spår i taget från söder om Slussen, till norr om T-Centralen. Hur ser andra på det?Kantorn skrev:Fridhemsplan: enda station där två (varken mer eller mindre) "linjer" (den gröna och den blå) korsar varandra.
Du får gärna definiera om den.
Någon som vet säkert? Hur är det med Johannelund?Kantorn skrev:Stureby - den enda stationen som inte har någon bussförbindelse (utöver närtrafik). Där är jag dock inte säker.
Den kan jag acceptera direkt, om ingen annan har invändningar.Kantorn skrev:Längst sträcka med samma ändelse: 4 stationer (Thorildsplan, Fridhemsplan, S:t Eriksplan, Odenplan)
Lite konstig stavning, men i alla fallKantorn skrev:Detta passar inte in i denna tråd, men jag har en liten favorit i Stockholms tunnelbanenät:
Sex stationer i rad:
Stora Mossen - Islandstorget
Ta första bokstäverna i dessa hållplatserna i den ordningen och läs högt.
Ledtråd: har med tunnelbanan att göra på nåt sätt...
Det där börjar bli svårt. Det handlar då om vilken station som funnits längs tid innan det blev "riktig" T-bana. Och när blev det station, eller något som liknar det i stället för att vara en spårvagnshållplats med (eller utan) vanlig gaturefug och en stolpe? det där kräver nog en rejäl utredning och en massa definitioner!daniel_s skrev:Ja, stationerna Globen t o m Stureby är ju ursprungligen hållplatser på Örbybanan, som öppnades några år före södertunneln. Med undantag för Slakthuset har ju dessa dessutom fått bibehålla sina ursprungliga namn (eller vänta nu, Svedmyra kanske hette Svedmyran från början?)Silverpilen skrev:Äldsta station är väl Södra Bantorget/Medborgarplatsen och Ringvägen/Skanstull, den gamla spårvägstunneln.
Eller finns det någon annan gammal förortsbane-station?
Detta leder oss osökt in på frågan: Vad är äldsta stationsnamnet? För att inte oreda skall uppstå vill jag hävda att namnet hela tiden skall ha varit starkt anknutet till den nuvarande stationen. Hållplatsnamn/hållstationsnamn från spårvägen går bra om T-banan ersatte spårvägen, men inte om de gått parallellt eller om det varit ett långt uppehåll. Kristineberg går alltså bra, men inte Skarpnäck. Ok?
I så fall gissar jag på Alvik.
Johannelund har, men inte Skärmarbrink.LÅ1 skrev:Någon som vet säkert? Hur är det med Johannelund?Kantorn skrev:Stureby - den enda stationen som inte har någon bussförbindelse (utöver närtrafik). Där är jag dock inte säker.
Jag menar att min defintion håller. Enda station där två (varken mer eller mindre) "linjer" (den gröna och den blå) korsar varandra. I ditt exempel inbegrips flera stationer, samt de facto tre linjer. (Du nämner T-Centralen, där är ju den blå med också.)LÅ1 skrev:Du menar att linjerna korsar varandra ganska tvärt, fast i olika plan. För egentligen korsar ju röda linjen den gröna, även om det sker lite utdraget med ett spår i taget från söder om Slussen, till norr om T-Centralen. Hur ser andra på det?Kantorn skrev:Fridhemsplan: enda station där två (varken mer eller mindre) "linjer" (den gröna och den blå) korsar varandra.
Du får gärna definiera om den.
Jag har medvetet satt "linje" mellan citattecken och sen förtydligat med parentesen. Samtidigt har jag bett om omformulering. Så jag tycker faktiskt att jag har ryggen fri. Hade jag skrivit "två banor" hade folk antingen inte förstått, eller trott jag menat spårväg/tunnelbana eller nåt. "två system" kanske hade varit bättre.bruse skrev:Vid Fridhemsplan korsar faktiskt fler linjer än två varandra. På bana 1 ghår linje 17, 18 och 19, och på bana 3 10 och 11. Innalles 5 linjer.
Tycker det är vanartigt att kala en bana för exempelvis Gröna linjen i singluaris, när det går tre linjer på den. I själva verket är det en bana man talar om, en bana med tre linjer på. Troligen kommer det från engelskans Green line, som direkt översatt betyder "gröna banan", men de engelska kunskaperna hos SL:s tjänstemän verkar nog skrala.
Fast svenskan verkar lite sisådär, då man med förtjusning använder ordet bana för en linje, som Nockebybanan, när den egentligen borde heta Nockebylinjen. Eller vad är det för fel med linje 12?
Banan är infrastrukturen. Linjen är rutten som fordonen trafikerar. På en bana/infrastruktur/väg kan det trafikera flera linjer, buss 47, spårvägslinjer 12, tunnelbanelinje 17 sov.Kantorn skrev:Jag har medvetet satt "linje" mellan citattecken och sen förtydligat med parentesen. Samtidigt har jag bett om omformulering. Så jag tycker faktiskt att jag har ryggen fri. Hade jag skrivit "två banor" hade folk antingen inte förstått, eller trott jag menat spårväg/tunnelbana eller nåt. "två system" kanske hade varit bättre.bruse skrev:Vid Fridhemsplan korsar faktiskt fler linjer än två varandra. På bana 1 ghår linje 17, 18 och 19, och på bana 3 10 och 11. Innalles 5 linjer.
Tycker det är vanartigt att kala en bana för exempelvis Gröna linjen i singluaris, när det går tre linjer på den. I själva verket är det en bana man talar om, en bana med tre linjer på. Troligen kommer det från engelskans Green line, som direkt översatt betyder "gröna banan", men de engelska kunskaperna hos SL:s tjänstemän verkar nog skrala.
Fast svenskan verkar lite sisådär, då man med förtjusning använder ordet bana för en linje, som Nockebybanan, när den egentligen borde heta Nockebylinjen. Eller vad är det för fel med linje 12?
Vad gäller spåret Nockeby-Alvik så anser i alla fall jag att det är linje 12 som går på Nockebybanan. För mig är Nockebybanan inget annat än spåren där spårvagnen (tolvan) går.
Jämförelse med bil (hu!). Om jag ska ta bilen till Stockholm och någon undrar hur jag ska köra dit, svarar jag inte "Jag tar min frus bil" utan jag svarar "Jag kör på E4". På samma sätt säger jag om jag är i Alvik och ska till Nockeby att jag tar Nockebybanan. Jag menar då inte att jag går på spåret utan att jag tar ett lämpligt fordon som går på Nockebybanan. Lite haltar jämförelsen om man blandar in övriga tåg - pendel eller fjärr - eller buss, då man snarare talar om destinationer eller linjer. Däremot passar Roslagsbanan och Saltsjöbanan.
Är jag fullständigt ologisk?
Vi tar väl med den också! Det jag beskrev är ju att först "fläta ihop" två linjer och sedan dela dem igen, tre stationer bort, även om de aldrig delar spår.Kantorn skrev:Jag menar att min defintion håller. Enda station där två (varken mer eller mindre) "linjer" (den gröna och den blå) korsar varandra. I ditt exempel inbegrips flera stationer, samt de facto tre linjer. (Du nämner T-Centralen, där är ju den blå med också.)LÅ1 skrev:Du menar att linjerna korsar varandra ganska tvärt, fast i olika plan. För egentligen korsar ju röda linjen den gröna, även om det sker lite utdraget med ett spår i taget från söder om Slussen, till norr om T-Centralen. Hur ser andra på det?Kantorn skrev:Fridhemsplan: enda station där två (varken mer eller mindre) "linjer" (den gröna och den blå) korsar varandra.
Du får gärna definiera om den.
Jag har försökt definiera det så det inte ska bli luddigt, men det räckte visst inte. Jag blir inte sur om du inte tar med det i uppräkningen.
Nej, det är inte den sträckan som är äldst utan Globen-Stureby. (Skrev jag inte det nyligen?)KSE skrev:Där är det väl ingen tvekan om att sträckan Slussen Medborgarplatsen Skanstull är äldst men på Tub2 finns det en bit söder om Telefonplan som har varit med länge.
Men Örbybanan korsade ursprungligen de flesta gator i samma plan, så om vi ser det i tre dimensioner så är det enbart vissa delar av den sträckning du nämner som är ursprunglig!daniel_s skrev:Nej, det är inte den sträckan som är äldst utan Globen-Stureby. (Skrev jag inte det nyligen?)KSE skrev:Där är det väl ingen tvekan om att sträckan Slussen Medborgarplatsen Skanstull är äldst men på Tub2 finns det en bit söder om Telefonplan som har varit med länge.
Säg inte det. Enligt det vinande förslaget om ett nytt stadsbibliotek tycker en står del av kullen och om via får som dem vill rycker nog resten också.LÅ1 skrev:Observatoriekullen, Stadsbiblioteket och Handelshögskolan. Observatoriekullen har fördelen att vara mest beständigt. Man flyttar inte på den i första taget! (Jag vet att man KAN schakta bort den som så mycket annat, men det känns inte så troligt att det kommer att ske de närmate århundradet.)