[/b]
Pressmeddelande från SL
Maria Adolfson
Presschef
08-686 1550
070-786 1550
SL byter 38 km räls i tunnelbanan
Kritik mot Banverkets prioriteringar
Ett intensivt program för utbyte av räls i tunnelbanan inleddes 1998. Under 2003 kommer 37,7 kilometer räls att bytas ut på Röda och Gröna linjerna. Samtidigt som SL satsar stort på underhåll av den egna infrastrukturen kritiserar man Banverket för deras förslag till spårutbyggnader i Stockholm.
- Förslaget är otillräckligt och missgynnar stockholmarna, säger SLs vd Gunnar Schön.
Varje dag görs en miljon resor med tunnelbanan och trafiken är tät. Under dagtid är det aldrig mer än 10 minuter mellan avgångarna längst ut på varje linje; i innerstaden går det tåg mellan varannan och var femte minut.
För att minimera riskerna för trafikstörningar och öka kvaliteten i trafiken är det av yttersta vikt att spår och bana underhålls regelbundet och långsiktigt. Ett program för utbyte av räls påbörjades 1998 och sedan starten har 117 kilometer räls bytts ut. Under 2003 kommer 37, 7 kilometer räls att bytas ut på tunnelbanans röda och gröna linjer. Arbetena kommer främst att utföras under nattetid då tunnelbanan är stängd.
Den totala kostnaden för 2003 års rälsbyten beräknas till 30 mkr.
Banverkets förslag missgynnar SLs resenärer
SL lämnar nu sitt yttrande över de statliga förslag till infrastrukturplaner som tidigare lämnats av Banverket, Vägverket och Länsstyrelsen.
Det sammanfattande omdömet är att satsningarna på spårutbyggnader i Stockholm är alldeles för små och att många av förslagen är inplanerade alltför sent. Framför allt är det Banverkets förslag till satsningar som SL kritiserar.
Trots att 60 procent av hela landets kollektivtrafik görs av SLs resenärer i Stockholm så föreslår Banverket att endast 10 procent av de landsomfattande satsningarna ska komma huvudstaden tillgodo.
- Dessutom går lejonparten av de satsningar som föreslås för Stockholm till att utöka spårkapaciteten genom centrala stan. Den planerade tunneln är en riksangelägenhet och måste givetvis betraktas som så även i finansieringshänseende, säger SLs vd Gunnar Schön.
Stockholmsberedningen har tidigare redovisat en rad angelägna investeringsobjekt i Stockholms län för totalt 40 mdr. I Banverkets förslag tilldelas Stockholms län alltså endast ca 10 mdr. Andelen kollektivtrafikresenärer i Stockholm är jämfört med övriga landet mycket hög. 650 000 dagliga SL-resenärer är helt beroende av en väl utbyggd och pålitlig kollektivtrafik.
- Det är i storstadsregionerna som kollektivtrafiken gör mest nytta ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Alla som väljer att resa kollektivt i Stockholm bidrar till miljömässiga och samhällsekonomiska vinster. Då är det orimligt att våra resenärer - dagens och morgondagens - som belöning tilldelas en bråkdel av landets satsningar, säger Gunnar Schön.
Läs mer här:
http://www.sl.se/cs-media/om_sl/uploads ... planer.doc
Fakta:
· Ca 650 000 personer reser dagligen med SL.
· SL-trafiken utgör ca 60 procent av hela landets kollektivtrafik.
· SLs pendeltåg står för ca 65 procent av det totala järnvägsresandet i landet.
· Efterfrågan på pendeltågsresor i Stockholm förväntas öka med 50 procent fram till 2015.
· Banverkets förslag till satsningar på spårtrafiken i Stockholmsregionen motsvarar 10 procent av de satsningar som föreslås för hela landet.
Maria Adolfson
Presschef, SL
08-686 1550
070-786 1550
[SL Pressmeddelande] Spårbyten och frustration över BV
Moderatorer: Jourmaster, Infomaster
Kategoriregler
Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler
Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler
- Ulrik Berggren
- Inlägg: 2939
- Blev medlem: tisdag 03 september 2002 12:05
- Ort: Byn längs linjen vid havet
- Kontakt:
[SL Pressmeddelande] Spårbyten och frustration över BV
/UB
Pendeltåg till N Botkyrka, NU! Pengar finns ju...
Pendeltåg till N Botkyrka, NU! Pengar finns ju...
Rälsbytet Skärholmen-Vårberg
Sliprarna är nya (betong), byttes härom året från de träsliprar som lades in när bandelen byggdes 1967. Rälsen är ännu så länge klenare (41-43 kg/m) begagnad järnvägsräls. Den ska alltså bytas först i år.Ulf skrev:Enligt DN (tror jag..) skulle man byta rälsen mellan Skärholmen och Vårberg.. som är nybytt! Mycket mystiskt...
Frustration
Det är nog många regioner och instanser som är frustrerade efter regeringens 100 miljarder till järnvägarna (inkl statsbidrag till spårvägar och tunnelbana) på 12 år, som har visat sig inte på långa vägar räcka till alla förväntningar. Som stockholmare tycker jag naturligtvis att fördelningen är orättvis. Jag tror dock att det är lite politiskt spel som pågår. Inte förrän regeringen tagit beslut runt årsskiftet kan man vara säker på utfallet av statliga anslag inom de närmaset åren. Sedan återstår ju också alternativa finansieringsmöjligheter, och landstingets anslag. Men det kräver förstås att det finns en stabil regional majoritet för att genomföra åtgärderna.bruse skrev:Å Banverket i sin tur har frustruation över regeringen.
Det är regeringen som ger Banverket pengar och öronmärker dem.
Vi får stå ut med oordningen i 3,5 år till... sen är det val...