Anders P. skrev:Det här låter spännande!
När man talar om att "spårvagnsanpassa Södertull" för en ny linje mot Navestad, låter det ju som att man vill bygga den nya linjen hela vägen från Söder tull. Det är i så fall mycket trevligt.
I någon äldre utredning som jag sett, hade man istället tänkt sig att förlänga nuvarande linje 2 från Klingsberg mot Navestad någonstans vid Torzelligatan. Detta verkar alltså inte vara aktuellt nu?
Anders P.
Jag kan inte svara på din fråga, men jag kan citera ur "Inriktning på kollektivtrafiken i Norrköping" från kommunstyrelsens berednings- och planeringskontor (Bilaga 2, sidan 6):
"Med en förlängning av linje 2 till Ringdansen/Ensjön blir trafiksystemet effektivare. ... Busslinjerna anpassas. Antalet bussar minskar från nuvarande 27 till 18 i dimensionerande trafik."
Lite tidigare på samma sida skriver man:
Ombyggnad av bytespunkten Söder Tull. Planerna bygger på att en mindre förändring görs där spårvägsförlängningen till Ringdansen/Ensjön, följer linje 2:s sträckning och garagenedfarten till Biblioteket flyttas.
(Kommatecknets placering är densamma som i originaltexten, min anm.)
Man fortsätter:
Kollektivtrafikkörfält och signalprioritering, i likhet med nuvarande ombyggnad av Östra Promenaden, för attraktivare kollektivtrafik. Viktigaste stråken är Norra Promenaden inklusive Norrtull (sic!), Hagebygatan samt Kungsgatan.
(Även här följer jag originalets kommatering.)
Vad kan man nu drar för slutsatser av detta?
Av tidigare resonemang vet jag att kommunen tänker sig ersätta hela den nuvarande 113-linjen med spårvagn. Det skulle betyda att den nya linjen måste dras i Kungsgatan. Visserligen nämns aldrig Kungsgatan uttryckligen i skrivelsen, men indirekt står det vid ett flertal tillfällen att man vill bygga spårväg där. Man kan nämligen inte spara in nio bussar om man inte gör det.
Bland citaten ovan kan man läsa att den nya linjen till Ringdansen/Ensjön ska dras i nuvarande linje 2:s sträckning. Det skulle innebära, om man tolkade det strikt, att den svänger av från Trozelligatan in på Hörngatan, passerar Södra promenaden och svänger österut på Nygatan där den kör förbi Drottninggatan och stannar strax öster om garagenedfarten till biblioteket.
Denna sträckning är dock orimlig om man tänker sig att köra linjen över Kungsgatan (vilket man uppenbarligen gör). För att komma till Kungsgatan bör man ta
väster ut på Nygatan, men skulle man göra det från Hörngatan missar man Söder tull, och det vore mindre lyckat.
Den troliga lösningen, och det är också den variant man redovisat flera gånger tidigare, är att spårvagnarna från Ringdansen/Ensjön passerar Söder tull på Drottninggatan söder om Nygatan, d.v.s. mellan biblioteket och Kristinaskolan. Den placeringen är i princip den enda tänkbara, oavsett om man kommer från Vasaparken eller Hörngatan.
De ombyggnader som fordras vid Söder tull är alltså framförallt om en omfattande "spårsnurra" kring Kristinaskolan. Man ska kunna vända vid Söder tull oavsett från vilket håll man kommer. Dessutom verkar man överväga att komplettera med en möjlighet att svänga in på Drottninggatan även om man kommer västerut på Nygatan. Det skulle innebära att den nuvarande möjligheten (som bara finns i ena riktningen) blir komplett.
Om vi återgår till den nya (föreslagna) linjen verkar man vara helt överens om i alla förslag och utredningar att den ska gå på Ljurafältet, d.v.s. sträckningen söder om Albrektsvägen verkar vara entydigt om man bortser från detaljer som hur man löser framkomligheten i Hagebygatan. Den kritiska sträckan är alltså den mellan Söder tull och Ljurafältet.
Det finns i princip bara två realistiska möjligheter för sträckan mellan Söder tull och Ljurafältet. Den ena är den befintliga sträckningen för linje två med en ny sträckning ett hundratal meter österut i Albrektsvägen (d.v.s. Hörngatan - Trozelligatan - Albrektsvägen - Ljurafältet). Den andra är en ny sträckning som fortsätter från Söder tull söderut i Drottninggatan, förbi konstmuseet och vidrör Vasaparkens västra delar fram till Albrektsvägen som i den här varianten bara behöver korsas, troligtvis planskilt.
Av de två varianterna verkar man ha fastnat för den första, d.v.s. den befintliga sträckningen mellan Söder tull och Albrektsvägen. Man kan alltid diskutera orsakerna men den troligaste förklaringen är av politisk natur. Det anses antagligen vara alldeles för känslig att göra intrång i Vasaparken. Spårvägen skulle dessutom där komma att passera ett dagis ganska nära inpå knuten, och det kan ju skapa en viss motopinon.
Kör man trafiken till Ringdansen/Ensjön över Trozelligatan är det också rimligt att man behåller vändslingan i Klingsberg. Den behövs kanske inte för den ordinarie trafiken (se dock mitt förslag nedan), men det kan vara bra att ha om något pajar längs linjen längre söder ut. Det är dock inte givet att slingan kommer att vara kvar, och i så fall kan det vara klokt att behålla spårvägsförsörjningen till den förhållandevis tättbefolkade Söderstaden längs Trozelligatan.
Med den tänkta utbyggnaden kan man få ett drömnät med fyra linjer (som jag tycker):
* Linje 1 blir ett slags mellanting mellan ringlinje och pendellinje. Den både börjar och slutar i Söder tull, men den ska inte vara en ringlinje. Linje 1 trafikerar Kungsgatan och Öster.
* Linje 2 går nästan som i dag. Fridvalla - Eneby - Haga - Marielund - Norr tull - Resecentrum - Rådhuset, men sedan Drottninggatan till Söder tull och från Söder tull vidare till Ljura - Hageby - Navestad - Ringdansen/Ensjön.
* Linje 3 går precis som i dag Klockaretorpet - (via Drottninggatan) - Vidablick.
* Linje 4 går från Ringdansen/Ensjön - Navestad - Hageby - Ljura - Söder tull via Nygatan (västerut) till Kungsgatan - Skvallertorget - Norr tull - Resecentrum.
Samtliga linjer går i tiominuterstrafik vilket ger femminuterstrafik på Kungsgatan och Drottninggatan samt till Ringdansen/Ensjön.
En lite mindre lyxig variant, och framförallt billigare, är att slopa linje 1. Linjenätet blir då:
* Linje 2 går precis som i dag, d.v.s. Fridvalla - över Öster - Klingsberg (där den vänder i befintlig slinga).
* Linje 3 behåller sin nuvarande sträckning mellan Klockaretorpet och Vidablick (via Drottninggatan).
* Linje 4 blir den nya linjen till Ringdansen/Ensjön. Den går över Kungsgatan till Resecentrum.
Också i det här linje nätet går alla linjer i tiominuterstrafik, men nu blir det "bara" tiominuterstrafik på Kungsgatan och Drottninggatan och till Ringdansen/Ensjön.
Om jag får gissa blir det troligtvis den senare varianten (kanske med andra linjenummer) som blir verklighet - om nu utbyggnaden överhuvudtaget blir av.
Detta var ett långt svar på en kort fråga. Jag kan avsluta med en liten utläggning om varför man hela tiden skriver Ringdansen/Ensjön i stället för Navestad.
Navestad är egentligen en stadsdel som består av tre delar som sedda norrifrån är Atrium, Ringdansen och Kvarnberget. Ringdansen (eller Ringarna - Guld- och Silverringen) är det som de flesta menar när de säger Navestad.
Ringdansen är ett typiskt miljonprogramsområde byggt i början av 70-talet. Det ligger fyra kilometer söder om Söder tull (fem från Rådhuset) och fick under åttiotalet dåligt rykte på grund av en mängd "stökiga element" i området. Man har inte lyckats tvätta bort stämpeln som problemområde.
För några år sedan inledde kommunen och några byggbolag ett omfattande arbete med att förnya Ringdansen. I samband med det började man använda namnet Ringdansen (som egentligen är kvartersnamnet) i stället för Navestad.
På samma sätt har slutdestinationen för den obyggda linjen fått byta namn. Genom att linjen numera går till Ringdansen i stället för Navestad har det plötsligt blivit något nytt, och tydligen politiskt korrekt.
Ensjön har nog kommit till av samma anledning. Ensjön ligger ungefär en kilometer sydväst om Navestad och är ett populärt badställe under den varma årstiden. På senare år har en del nybyggnation ägt rum i Grönvik och Åselstad (som ligger i närheten) och det är för att täcka denna (uteslutande villabebyggelse) som spårvägen är tänkt att från Navestad fortsätta till Ensjön. Personligen tycker jag att det verkar vara ett dyrt äventyr med tanke på den begränsade nytta sträckningen mellan Ringarna och Ensjön får.
Men om det är det som avgör om utbyggnaden överhuvudtaget blir av är det absolut värt priset.