Sida 1 av 1
Warszawa - Spårvägskarta och intressanta besöksmål?
Postat: fredag 01 november 2002 15:45
av Per Lind
Hejsan,
Skall åka till Warszawa i början av december.
Var på nätet kan jag hitta en bra linjekarta över Warszawas spårvägslinjer och är det någon som vet vad/var man skall hitta intressanta saker att beskåda?
Det lär finnas en landsbygdslinje (Überlandlinie på tyska). Är den sevärd?
Tacksam för all hjälp.
Hälsningar
-Per
Länk till Warszawas Metro (på polska)
Postat: lördag 02 november 2002 0:02
av tunnelbana
Här är en länk till Metron i Warszawa - endast polsk text - men det finns kartor och de förstår man ju ändå
http://www.metro.waw.pl/
Cristian
Postat: lördag 02 november 2002 10:02
av Olle
Kartor hittar du lätt i tidningskioskerna vid centralstationen, dit du kommer med lokalbussen från flygplatsen (om du flyger dit).
Linjenätet är tämligen ograverat sedan årtionden, så om du hittar en av de gamla handböckerna på tyska eller engelska som finns så kan du nog gå efter den vid planeringen.
Biljetter i 10-häften köper du i tidningskioskerna. Själv vart jag ett par hundralappar fattigare när jag var nere i Wrszawa för ett par år sedan och jobbade, eftersom jag hoppade på en vagn utan att köpa biljett, i brådskan.
Nedan lite bilder från Warszawa:
Linje 7 vid Washington-rondellen på Praga-sidan av Wisla-floden. Där hittar du även Stadion där Europas största marknad finns varje förmiddag. Verkligen värt ett besök. Jag har köpt billiga skor, väskor och kläder där.
Tunnelbanan. Inte speciellt spännande.
Den förortsspårväg du nämnde. Slutstation ligger bredvid centralstationen. Gå i underjorden förbi Mc Donalds och Spar-butiken så hittar du den mot IKEAs affärshus. Biljetter köper du i en lucka vid hållplatsen.
Norrut på Praga-sidan av floden linje 25. Så här ser de nya vagnarna ut ....
..... och så här ser en prototypvagn ut, för de nya ledvagnarna (1999)
Det finns en del annat att se på Pragasidan. Om man sedan åker över bron från denna kyrka så hamnar man i gamla sta´n. Om du äter vid torget i gamla sta´n, så ta en honungsvodka (varm) före maten. Smakvärd. Vet ej om det finns alkoholfritt alternativ.
Trådbusshallarna i södra delen av ytterstaden. Nu bilverkstad. Liksom Köpenhamn gjorde man ett kort försök med ny trådbusslinje. Fortsätter du sedan en bit söderut hittar du en smalspårig järnväg (museibana nu) i den staden (har inte namnet i huvet) där trådbusslinjen då vände.
Vagnhallarna för förortslinjen i Grudiatz.
..... här finns en del äldre arbetsvagnar (1999 är dessa bilder tagna). Året före var jag vid den andra slutstationen. Linjen grenar sig här ute. Runt linjen ligger villaområden för de välbärjade i det Polska samhället. Om du vill åka tillbaka snabbare kan du gå ned till pendeltågsstationen i Grudiatz och ta atatsjärnvägarnas tåg tillbaka till Wa-wa.
Lycka till med resan och glöm inte lägga ut en rapport i Forum efter hemkomsten.
Postat: lördag 02 november 2002 10:30
av Stefan B
Underbara bilder Olle!
Vad gäller diggabla platser glömde du min favoritplat:
HUTA, norr om staden, där ett otal spårvägslinjer har ändstation i flera invirade slingor. Som namnet anger finns ett stålverk där, men det skymtar bara från spårvägsstationen. Men minst 6 linjer brukar man kunna se uppställda samtidigt där.
Olle, vad gäller tunnelbanan bör observeras att man nu har fått en del nya vagnar, så det är inte längre bara ryska standardvagnar i trafik.
Angående Warszawa och polen, se vidare min reseberättelse här på forum samt den efterföljande tråden!
http://www.ss.se/forum/viewtopic.php?t=139
Warszawa
Postat: lördag 02 november 2002 10:53
av Per Lind
Hejsan
och tack för värdefull info. Bilderna ovan var verkligen lockande och informativa.
Hur är säkerheten för en utlänning med digitalkamera i konstiga positioner? Överfalls/rånrisk? Eller rör man sig tämligen obehindrat?
Språk? Förutom Polska, gör man sig förstådd på engelska och tyska ellr är det teckenspråk som gäller?
Har myndigheterna (polisen) något att erinra när man har sådana avvikande böjelser som jag har?
Det pratades ovan om tyska böcker, vilka? Vem har givit ut dem?
Vore bra med en linjekarta typ Blickpunkt Strassenbahns för att ha lite grovöversikt.
Tack än en gång.
-Per
Postat: lördag 02 november 2002 11:43
av Olle
Som alltid gäller ju den gyllene regeln att om någon är vänlig mot en så ska man snabbt dra sej undan. Lämna aldrig ifrån dej passet, ens till poliser, visa vanligt leg och skyll på att passet ät på hotellet.
Annars har jag aldrig varit orolig, men jag har ju varit ute så mycket att jag känner på mej om någon närmar sej och man ska dra sij åt sidan. Alltid två meter till närmast människa, om det går. Håll hårt i allting om du går in i trängseln på marknaden på Stadion.
Om du med böjelser menar bilder på tåg och spårvagnar så är det inga problem. Man ska väl inte stå för länge utanför militärbaracker med kameran i högsta hugg, men det gäller ju i alla länder. Det är bra att ha med sej någon bok om järnväger eller spårvägarna så att man kan visa vad man håller på med om/när polisen är frågvis. Lär några fraser polska (dinn dobbre, god dag, och en nick verkar seriöst) så blir folk lite osäkra på om du ändå inte förstår vad de säger, och det kan avskräcka från rånförsök.
Postat: lördag 02 november 2002 12:16
av Olle
......... och kartorna jag nämnde voro dessa:
Utdrag ur LRTA förlag, MR Taplins Tramways in Poland and Tjekoslovakia
Utdrag ur Lenhardts Strassenbahnen in OstEuropa del 1
De kanske finns på Djurgårdslinjens bibliotek.
Postat: måndag 04 november 2002 16:51
av Johan Wahlstedt
Jag var i Warszawa förra somaren inte stan som mer otrygg/osäker än någon storsad i väst, snarare tvärt om, men det är nog ingen fördel att se ut som man har mycket pengar/dyra saker om man är på konstiga platser och tider.
Däremot är stora delar av staden (upp)byggda efter kriget och ganska trista.
Almänt i Polen gäller att de flesta yngre kan lite engelska, och gärna visar det, medans tanten i kiosken där man tänker köpa sin spårvagns biljett med 99,9% säkerhet inte gör det.. Lite bättre språk kunskaper i Warszawa kanske. Frasen "tram biljet" och engelska räkneord/uppsträckta fingrar går hem på de flesta "öst"språk liksom "kaasa" när man vill betala på en resturang... Uppfattade att 9 av 10 polacker VILLE förstå när man inte pratade polska. Jag tror att det är bättre att försöka med engelska före tyska, dels för att fler kan engelska och dels för att inte bli tagen för att vara tysk, vilket inte alltid är populärt framförallt bland äldre som har upplevt 2:a världskriget.
Postat: tisdag 05 november 2002 16:11
av Gäst
Kul med andras erfarenheter.
Själv fick jag (som framgått av min reseberättelse) intrycket av att i just Warszawa var man minst benägen att tala något annat än polska av alla städer vi besökte. I varje fall är skillnaden milsvid med Krakow, där ALLA försöker tala både engelska och tyska och turismen är en levebröd. Men du har rätt i att ungdomen kan engelska i Warszawa också. Tyvärr är det aldrig någon ungdom som sitter i biljettluckorna någonstans...
I de gamla tyska städerna Gdansk, Poznan och Wroclaw som vi också besökte går det utmärkt med tyska (bättre än engelska i själva verket). Jag delar inte riktigt denna skräck för att bli tagen för tysk som många svenskar verkar ha numera. Bara jag inte blir tagen för amerikan
Varför är vi inte lika förskräckta för fransmännen som försökte erövra hela europa på Napoleons tid? Historia som historia, dagens tyska generationer har mycket lite med andra världskriget att göra.
Hälsningar
Stefan
Tyska på resan
Postat: onsdag 06 november 2002 15:26
av Per Lind
Hejsan,
och tack än en gång för alla tips och bilder.
Beträffande tyska i östra europa har det inte så mycket med krig och occupation att göra.
När Ryssland styrde och ställde var Östtyskland det kulturella landet med hög teknologi - nåja, med deras mått mätt - och i skolorna i östblocket lästes ryska som första utlandsspråk och tyska som andra.
Vi västerlänningar blandar gärna ihop vår egen teori och eftersom vi har vår rädsla för tysken så har även andra det också.
Men jag är nog mer rädd för fransmannen som man inte har någon som helst koll på. Tysken har ju i alla fall samma kultur och tänker mer på lika sätt som vi.
Sedan kan man diskutera vad enskilda personer åstadkommit och där är vi alla nog lika goda kålsupare.
Tyskarna hade sitt på 40-talet, vi på 1000-talet och 1600-talet och Jugoslaverna på 80-talet. Vissa asiater och Nordirländare ger sig aldrig och människan är specialist på att hitta fel hos andra men inte hos sig själv. Vi lär oss aldrig!
Men det är en annan historia.
-Per
warszawa
Postat: fredag 10 januari 2003 23:49
av lilyofthevalley
Hejsan...
Jag heter Diana, bor lite utanför Göteborg där jag är ganska så ofta men nu har jag planer på att studera foto i Warszawa nästa år men min mors polska vänner har skrämmt mig med skräckhistorier över den ökade polska kriminaliteten! Enligt dem så går man inte säker om man är ensam någonstans (speciellt om kvällen/natten) och att folk mördar, rånar och lurar vem som hälst för bara några kronor. Så de blev oroliga när jag berättade om mina planer för studier i Warszawa och avrådde mig att åka dit.......nu undrar jag om det verkligen är så farligt där som de påstår???...skolan jag hade tänkt att söka till verkar vara jättebra men jag blev väldigt orolig eftersom de var så säkra på sin sak!!
HjÄLP!!!!!
Behöver jag verkligen oroa mig???
Farligt i Warszawa?
Postat: lördag 11 januari 2003 22:13
av Per Lind
Hejsan,
Efter att ha besökt Warszawa i December lämnade jag staden med mycket blandade känslor.
När vi kom till flygplatsen sades det att den bara låg 3 km från centrum, att det skulle finnas taxi, vanlig linjebuss och flygbuss.
Det verkade svårt att hitta linjebussen och efter prutning från 80:- till 40:-tog vi en taxi direkt till hotellet.
(På återvägen, utan prutning och med hotelltaxi betalade vi 50:-).
Körsträckan verkade oändligt lång, långt mer än de 3 km det skulle vara, men vi mätte aldrig så vi vet inte om det stämmer eller inte.
Staden var väldigt konstigt uppbyggd med jmassor av stora parker mellan några utslängda byggnader.
Detta var vårt första intryck och vi sa samstämmigt - Vad skall vi göra här i 4 dagar?
Kallt var det också, så efter ankomst till hotellet, incheckning och påklädning blev det en kort promenad till gamla stan. Tillbaka till hotellet för påläsning och bestämmande om vad som skulle göras i morgon. Till vår förvåning visade man svenska TV4 på hotellet men det blev ändå en tidig got natt!
Nästa morgon åkte vi på stadsrundtur. Väl påpälsade blev vi upplockade av en minibuss med engelsktalande lokalguide. Intressant rundkörning till alla intressanta platser - och nu fick man en lite större inblick i denna konstiga stad. Fast så konstig var den inte längre.
Hela staden var totalt sönderbombad, endast två hus stod kvar när Nazisterna lämnade den.
Vad är då naturligare än att anlägga en jättepark som sedan återbebyggs allteftersom.
Och det hade man lyckats bra med. Även om arkitekturen var något enahanda modern så fanns nog lite charm i alla fall och de stora avstånden kanske inte var så stora ändå.
Den ryska kulturskrapan som Polackerna ansåg var vackrast innifrån - då såg man den inte - var i mitt tycke en ganska vacker byggnad.
Spårvagnar hade man många och om man gick lite utanför centrum fanns stora och intressanta, komplicerade spårlösningar. Däremot var fotografering av förortsspårvägen, som ligger i bortre ändans nedre plan i Centralstationen, inte tillåten och innan jag ens fått upp kameran kom två poliser och meddelade på Polska så även en Svensk förstod att här fick man inte ta kort.
Nåväl, är inte född i farstun så jag gick upp på gatan, promenerade ett kvarter bort och fotade stationen från ovan.
I de guideböcker vi hade nämndes inget om Praga-sidan men där fanns en hel del, både spårvägslinjer som butiker. Bl.a. hittade vi ett jättevarus som har sitt like i Singapore.
Prisläget var dyrt på i stort sett allt. Restauranger kostade nästan som här hemma och likaså hotell. Sprit var inget att tänka på - i stort sett svenska systempriser. Däremot var läsk och öl hyfsat billigt.
Givetvis jämfört i turistens ögon. Förmodligen finns billiga matvaruhus där den inhemske kan storhandla.
Nå, hur var det med ärligheten?
Vi upptäckte inget under våra 4 dagar i stan, få tiggare och få utslagna. Däremot förundrades vi över alla välklädda människor och fina bilar. Vi såg bara en handfull bilar äldre än 1990. Massor av Jaguarer, Mercedes, BMW, några enstaka Volvo och någon SAAB. Resten var vanliga Europeiska bilar av nyare årsmodell. Däremot såg vi en del gamla Scania-bussar som förmodligen kommit utrangerade från Sverige.
Vi rörde oss i centrum, gick inte genom de mörkaste parkerna och inte där det var folktomt, men med vanligt svenskt bondförnuft fick vi aldrig känslan av att det kunde vara farligt.
Efter hemkomst är nog kontentan: Vi åker nog gärna tillbaka en gång till, kanske i kombination med Krakow då vi sett det mesta av Waeszawa men vi vill gärna se de vackra parkerna i promenadklimat, alltså varmare än -20.
Lycka till med Ditt studerande!
Postat: söndag 12 januari 2003 11:42
av /jes
Krakow rekommenderas varmt, ur turistsynpunkt. Krakow bombades inte under kriget och Gamla stan är hänförande vacker. Står på UNESCO:s lista. Sen finns det ju spårvagnar också, åtminstone när jag var där 1990.