Stefan Widén skrev:Hej alla
2027 är det 150 år sedan starten av hästspårvagnstrafiken i Stockholm. Men vad vet om den? Vi vet var de första linjerna gick det finns väl dokumenterat. Men resten?
Hur utbildar man en häst att dra spårvagnar?
Hur utbildar man förarna?
Hur såg reglementet ut?
Jag har inte sett något särskilt om hur hästar och kuskar utbildades. Troligen var det ingen särskild utbildning - det var i hög utsträckning samma arbete som vilken draghäst som helst och vilken kusk som helst hade.
SNS legendariske Trafikinspektör, Carl Gundersen, värvades från Kristiania Sporveier i samband med trafikstarten. På KS (som, vilket kanske bör inskärpas, var inne på sitt andra verksamhetsår) hade han arbetat som instruktionsförare. Sannolikt hade han samma befattning på SNS i början.
Reglemente har jag inte heller sett något, men det borde funnits.
Stefan Widén skrev:Vagnhallen ute på Djurgården finns det lite fakta kring. Några enstaka bilder har förekommit här om jag inte minns fel.
Vem vill forska mer om den och hästspårvagnstrafiken i allmänhet? Vad finns i stadens arkiv? SNS arkiv? Spv museet när det blir tillgängligt?
Handlingarna ska i princip vara fördelade så att allt om SNS (och SSB) finns på Stockholms Stadsarkiv. Spårvägsmuseum ska nästan inte ha någonting.
Stefan Widén skrev:För att göra det lite roligare planerar vi för att provköra hästspårvagn på Djurgården för att tydligare visa på vårt rörliga kulturarv. Mer info kommer just om detta.
Vi tittar även på möjligheten att renovera SNS 11, en utmaning men fullt renoverbar. En miljon eller så krävs.
Hehe, lustigt öde för vad som sannolikt är Stockholms först utrangerade spårvagn. Vagnen tycks ha utrangerats av något skäl redan år 1900. Vagn nummer 22, som med stor sannolikhet planerades ombyggd till halvstor vagn, omnumrerades omgående till nummer 11 och det vakanta nummer 22 ersattes med en nybyggd halvstor vagn. Det säger en hel del om hur slarvig dokumentationen kunde vara när detta inte nämns i årsberättelsen (enligt denna är 12 vagnar ombyggda medan den korrekta uppgiften är 11 ombyggda, 1 nybyggd och 1 slopad).
Det var den enda vagnen som slopades under hästspårvagnstiden.
Kristofer skrev:Jag har funderat på körtider och turtäthet för hästspårvagnarna. Finns det några uppgifter om det? Och hur förändrades både körtiden och turtätheten när man växlade över till elektrisk drift? Kan man se någon skillnad mellan olika linjer, exempelvis beroende på topografin? Påverkades körtiden för hästspårvagnarna märkbarnt av mängden uppförsbackar?
Turtätheten var fastställd av Överståthållarämbetet (poliskammaren) så den borde gå att få fram, även om jag inte sett några tidtabeller. Det normala verkar ha varit 10-minuterstrafik eller möjligen 5-minuterstrafik.
Vagnutsättningen går i flera fall att få fram, men ingenting om längden på reglertiden på ändhållplatserna.
För de tidigaste linjerna gällde:
Slussen-Roslagstorg (Eriksbergsplan) 5 vagnar (nr 1-5 förresten)
Slussen-Grevbron 5 vagnar (nr 6-10)
Gustav Adolfs torg-Kungsholms torg 3 vagnar
När Slussen-Grevbron utsträcktes till Allmänna gränd: 7 vagnar
När Slussen-Roslagstorg förlängts så den blev ringlinje (över Norra Bantorget) åtgick 9 vagnar per riktning. Då linjen fortfarande hade enkelspår i nämnvärd utsträckning räckte detta till 5-minuterstrafik, alltså en varvid på 45 minuter. När linjen blev "dubbelspårig" (linjen hade fortfarande en enkelspårssträcka norr om Kornhamnstorg) minskade varvtiden till 40 minuter. Vagnutsättningen ändrades inte utan istället kördes 4 1/2-minuterstrafik. Det gick också en hel del extravagnar, antagligen bara del av sträckan.
Det kan vara värt att notera att ovanstående linjer saknade backar.
På Söder upprätthölls trafiken med 6 vagnar i den ursprungliga sträckningen från Mariatorget. När linjen drogs via Ragvaldgatan (vilket innebar linjeförkortning) minskades antalet turer till 5 (och senare 4, men det var genom utglesning av trafiken).
Hästutsättningen minskade inte, den ökade faktiskt med linjeomläggningen på grund av den svårare topografin.
Hästarna gick i genomsnitt 21 kilometer per dag. SSB hästvagnar (de som tursattes alltså, SSB hade hela tiden fler vagnar än de behövde) gick ungefär 5 gånger så långt: drygt 100 km per dag. Det var för övrigt mer än ångspårvagnarna gick (ungefär 80 km per dag).
De elektriska vagnarna måste i alla fall i början anpassa sig till hästfordonsfart: om det inte gick hästspårvagnar på samma sträcka (vilket förekom under omläggningen) så fanns det gott om andra hästekipage att ta hänsyn till. Största tillåtna hastigheten på 12 km/timme som nämns för de elektriska spårvagnarna i Jangös "Hej spårvagn" har säkert att göra med normal hastighet för övrigt trafik (läs hästskjutsar), dessutom var den hastighetsbegränsningen inget nytt: även ångspårvagnarna var hastighetsbegränsade till 12 km/tim (i alla fall vid trafikstart 1887, men säkert oförändrat genom hela ångspårvagnstiden).
SI