Sida 1 av 1
Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 8:33
av thbe
Motorfordon har ju i regel en skyldighet att lämna företräde för spårbunden trafik. Vad gäller spårbundna fordon att lämna företräde mot räddningstjänsten, typ ambulans? Detta apropå olyckan i Göteborg nyligen?
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg ... BgM_4RDagA
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 8:49
av daniel_s
Det beror på omständigheterna. Tänk ”sunt förnuft”. Föraren av ett utryckningsfordon som bryter mot en trafikregel (t ex kör mot rött ljus) har hela ansvaret för att det sker på ett säkert sätt. I de allra flesta fallen skulle bilen ha gett fri väg åt spårvagnen om den inte hade varit ett utryckningsfordon - i dessa fall tillämpar föraren av utryckningsfordonet en undantagsrättighet som är förenad med ett stort ansvar, om hen väljer att försöka hinna före spårvagnen. Det säger sig självt att det finns situationer där den inte hinner stanna.
Ett liknande fall är när två utryckningsfordon kommer till en korsning och båda kräver fri väg samtidigt. I de flesta fall måste den ena bryta mot ”en trafikregel till” för att komma före den andre - det är då denne som har ansvaret. (Men det finns också fall där båda har ”lika mycket väjningsplikt” t ex vid samtidiga vänstersvängar mot varandra.)
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 8:51
av daniel_s
(PS: med ”utryckningsfordon” kan vi väl i denna tråd vara överens om att vi menar sådana som kräver fri väg med föreskriven larmanordning.)
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 9:02
av Odd
Det verkar vara två aktiva trådar.
Jag skrev detta i andra tråden:
Lagen är klar:
Trafikförordning (1998:1276), 11 kap. Bestämmelser om undantag vid trafikövervakning, räddningstjänst m.m:
11 § Föraren av ett utryckningsfordon behöver i trängande fall inte följa föreskrifter som inte särskilt gäller honom eller henne. Detsamma gäller föraren av ett fordon som används i Polismyndighetens, Säkerhetspolisens, Tullverkets eller Kustbevakningens spaningsverksamhet, när det är absolut nödvändigt för att fullgöra spaningsuppdraget och det uppenbarligen kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Föraren ska dock lyda anvisningar av en polisman eller någon annan person som en myndighet förordnat att övervaka trafiken eller ge anvisningar för denna.
Undantagen i första stycket gäller endast under förutsättning att särskild försiktighet iakttas. Förordning (2014:1265).
12 § Föraren av ett utryckningsfordon får i trängande fall kräva fri väg för fordonet genom att ge signal med föreskrivna larmanordningar. Föraren är trots signalerna skyldig att ta hänsyn till andras säkerhet. Förordning (2011:178).
Nyckeln här är frasen särskild försiktighet. Detta betyder att föraren av utryckningsfordon i regel anses vara vållande om en olycka händer, oavsett andra omständigheter.
Det har ingen betydelse om motparten är spårvagn, buss, fotgängare eller skateboardåkare.
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 9:16
av Harald
Det TS frågar om är väl spårvagnsförarens skyldighet. Svaret på det är att regeln i Trafikförordningen att en trafikant skall lämna fri väg för utryckningsfordon som avger signal med föreskriven larmanordning gäller även för spårvagnsförare.
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 10:38
av daniel_s
Harald skrev:Det TS frågar om är väl spårvagnsförarens skyldighet. Svaret på det är att regeln i Trafikförordningen att en trafikant skall lämna fri väg för utryckningsfordon som avger signal med föreskriven larmanordning gäller även för spårvagnsförare.
Ja men utryckningsfordonet får inte dyka upp från ingenstans i full hastighet och köra mot rött eller bryta mot väjningsplikt, då är det mycket stor risk att någon trafikant inte hinner upptäcka fordonet och därför inte hinner stanna.
Fel sätt att köra mot rött med utryckningsfordon
Rätt sätt att köra mot rött med utryckningsfordon
Re: Lämna företräde?
Postat: fredag 05 februari 2021 11:11
av Harald
daniel_s skrev:Harald skrev:Det TS frågar om är väl spårvagnsförarens skyldighet. Svaret på det är att regeln i Trafikförordningen att en trafikant skall lämna fri väg för utryckningsfordon som avger signal med föreskriven larmanordning gäller även för spårvagnsförare.
Ja men utryckningsfordonet får inte dyka upp från ingenstans i full hastighet och köra mot rött eller bryta mot väjningsplikt, då är det mycket stor risk att någon trafikant inte hinner upptäcka fordonet och därför inte hinner stanna.
Fel sätt att köra mot rött med utryckningsfordon
Rätt sätt att köra mot rött med utryckningsfordon
Utryckningsförarens skyldigheter hade du och Odd ju redan förklarat, så det ansåg jag inte behövde upprepas. Däremot så hade ni inte svarat på trådstartarens fråga, vilket jag gjorde.