Sida 1 av 1
GP: M32 problem, är ny fjädring en lösning?
Postat: fredag 10 augusti 2007 11:35
av Patrik S
Som många säker sett har det stått om att M32 kränger i kurvorna och har dålig AC i GP sista dagarna:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=362021
I artikeln nämns att man provar ny fjädring för att komma till rätta med problemet, någon som vet hur det går?
"Ansaldobreda provar just nu en ny typ av fjädringssystem på vagnarna för att minska ryckandet. Christer Olsson, chef för spårvagnstrafiken i Göteborg, tror att det kan vara lösningen.
- Vi hoppas att det fungerar. Men vi kan inte veta något förrän vi provar det på våra spår, säger han."
ACn borde vara lättare att fixa, känns det som...
.
Postat: fredag 10 augusti 2007 15:32
av Stefan_Brännström
Min kusin (som dessutom är bussförare och borde ha koll på AC) tyckte AC:n i M32 var klart bättre än i M31 när han gästade Göteborg för 3-4 dagar sedan. Det var en varm dag han åkte spårvagn på också.
Sedan är det en annan sak att AC:n i M31 känns som obefintlig, kanske en snäll jämförelse

Re: .
Postat: fredag 10 augusti 2007 15:37
av 2763
Stefan_Brännström skrev:Min kusin (som dessutom är bussförare och borde ha koll på AC) tyckte AC:n i M32 var klart bättre än i M31 när han gästade Göteborg för 3-4 dagar sedan. Det var en varm dag han åkte spårvagn på också.
Sedan är det en annan sak att AC:n i M31 känns som obefintlig, kanske en snäll jämförelse

M31 har ingen AC i passagerarutrymmet
//Tony
Postat: fredag 10 augusti 2007 18:26
av Nils Carl Aspenberg
Et viktig problem med M32 er at konstruksjonen er en lavgulvsvogn. Dermed er det mindre plass til fjæring enn på en konvensjonell vogn. En lavgulvsvogn kan aldri bli like bra som en vogn med høyt gulv. Når man har valgt å kjøpe lavgulvvogner, så har man samtidig valgt å kjøpe dårligere komfort. Man har også valgt å kjøpe vogner med dårligere teknisk kvalitet. Jeg ser ikke bort fra at man en gang i fremtiden finner ut at man på nytt skal satse på konvensjonelle vogner, men samtidig bygge høyere plattformer.
Postat: onsdag 15 augusti 2007 9:45
av Patrik S
Vad jag tror menas med ny fjädring är framförallt den i sidled, den som genererar eller dämpar kasten i kurvorna. Med en given hastighet och en given kurvradie ger det en specifik sidkraft. Detta ger, om fjädringen är för hård, ett kast tillbaks vilket jag tror är en av huvudorsakerna till att förarna skadar sig/mår dåligt. Därför kanske man kan hitta bättre, mer dynamiska sätt, att ordna fjädringen på.
Om man dessutom är mycket erfaren och känner vagnen väl borde man kunna räkna ut ungefär vilken hastighet som är lämplig för vilken kurva. Tyvärr är det som bekant inte så jämn kvalitet på spåren, och kanske lättare sagt än gjort.
Postat: onsdag 15 augusti 2007 10:29
av Fredrik E
Tyvärr finns det ingen egentlig hastighet som är "bra" för föraren om inte 0 km/h räknas då.
PÅ Angeredsbanan är en liten solkurva som inte märks med en konventionell boggie ett rejält kast med M32.
Kurvan Södra/Västra Hamngatan går inte att ta utan vagnen kastar i sidled, växlar i hela centrum.
Vagnen duger väldigt bra att köra på raka spår som gärna är helt nya och fina men tyvärr är inte Göteborg en stad med fler än en Aveny.

Postat: fredag 17 augusti 2007 11:00
av Patrik S
Tråkigt att höra. Upplever ni förare att man överhuvudtaget tar problemet på allvar och tittar på någon form av lösning? Skulle en ombyggnad av fören i vagnen vara en möjlighet, ta bort tvåbladsdörren och minska på överhänget?
Postat: fredag 17 augusti 2007 19:28
av Erik Sandblom
På lastbilar är hela hytten frikopplad från dragbilen. Även stolen verkar sväva på nåt slags teknikmoln. Kan man inte göra så med spårvagnen också?
Postat: söndag 19 augusti 2007 21:15
av Hamnen
Skulle väl kanske gå i teorin, men hade man bara tänkt till och lyssnat lite i början av projektet hade dylika efterhandsräddningar inte behövts. Jag är varken ingenjör eller ekonom, men det är inte svårt att föreställa sig vilka tekniska såväl som monetära ansträngningar som skulle krävas för att göra konstruktionsfelet ogjort. Och någon gasfjädrad hytt med ultrastol a´la långtradare skulle inte alls vara nödvändigt för att slippa problemet; jag sitter med god komfort på förarplatsen på en M31, och den vagnen är som bekant inget under av modern teknik.
Postat: söndag 19 augusti 2007 23:38
av daniel_s
Erik Sandblom skrev:På lastbilar är hela hytten frikopplad från dragbilen. Även stolen verkar sväva på nåt slags teknikmoln. Kan man inte göra så med spårvagnen också?
Nej, här är det tydligen beställaren som svävar på nåt slags moln!
