Kategoriregler
Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler
GöteborgsPosten, Ingress till artikeln nedan skrev:35 000 resenärer drabbades av spårvagnskaoset i Göteborg.
Men orsakerna bakom kalabaliken i förrgår är ännu okända
GöteborgsPosten skrev:
Anledningen till att Brunnsparken, Avenyn och Vasaplatsen fick stängas av vid olyckorna är att strömtillförseln är indelad i sektioner. Det går bara att bryta strömmen i en hel sektion. På det viset blir spårvagnstrafiken sårbar.
- Vi visste inte om detta tidigare. Nu kommer vi att diskutera med Göteborgs Spårvägar och Trafikkontoret på kommunen om det går att hitta andra lösningar, säger Lennart Löfberg, vice VD på Västtrafik.
När en sektion nödbryts bryts även intilligande sektioner för att säkerställa att överledning till den skadade sektionen inte kan ske.
På detta viset kan en olycka på fel ställe slå ut ganska stora delar av staden. Frågan är om inte detta är ett krav från Elsäkerhestverket - JAgr?
(Inte att stora delar av staden bryts utan att bryta intilligande sektioner)
Innan man hade återmatande vagnar bröts bara den sektion som man arbetade på. I och med att man fick återmatande vagnar uppstod möjligheten att en bromsande vagn kom in på den brutna sektionen och spänningssatte denna. För att förhindra detta bestämdes att man skulle bryta även intilliggande sektioner.
Leif A skrev:Vad händer med elbromsningen av en vagn med återmatning om den skulle komma in på en kontaktledningssträcka som är bruten och jordad?
Gissningsvis finns det säkert en skyddskrets i vagnen som löser ut om återmatningstömmen blir för stor. Eller är det inte så att denna återmatning går via den brytare som på äldre vagnar kallas för "maximalen" heter väl numera "linjebrytaren"?
I annat fall så förkortas ju vagnens bromsträcka högst avsevärt...
Vid bussolyckan hemma vid i höstas då en swedbuss välte en stolpe gjordes ju hela östra linjenätet inklusive snabbspåret strömlöst... detta då sektionerna närmast före och efter olycksplatsen skyddsbröts.
Man kan ju tycka att sektionerna kunde vara något kortare, då hade inte halva stans linjenät blivit utslaget vid olyckor av detta slag.
Men det var väl någonting åt det hållet GP fabulerade om.
Ja, det er et interessant spørgsmål. Jeg tror ikke der er nogen på Skjoldenæsholm, der direkte har tænkt på, hvad der sker, når en vogn med regenerativ bremsning kører ind på en strømløs sektion. Kan det tænkes, at man i Göteborg afbryder og jorder den sektion, der er fejl på, medens man kun afbryder - men ikke jorder - nabosektionerne? I så fald sker der jo ikke andet, end at en nabosektion kortvarrigt kommer under spænding, hvis en bremsende vogn kommer fra en sektion, hvor der stadig er spænding.
På Skjoldenæsholm burde vi jo faktisk kunne anstille nogle praktiske forsøg, da vi har 2 sektioner, der kan spændingssættes hver for sig, og da vi også har en vogn med regenerativ bremsning.
Med venlig hilsen
Svend Christensen
Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Det är av intresse även för Djurgårdslinjen eftersom vi också har en vagn som återmatar och i vissa fall kan ha en sektion frånkopplad men ej jordad eller frånkopplad och jordad med intilligande sektion späningsförande så jag ser frammot resultatet av en sådan test /Leif A Tillförordnad teknisk chef Djurgårdslinjen
Leif A skrev:Det är av intresse även för Djurgårdslinjen eftersom vi också har en vagn som återmatar och i vissa fall kan ha en sektion frånkopplad men ej jordad eller frånkopplad och jordad med intilligande sektion späningsförande så jag ser frammot resultatet av en sådan test /Leif A Tillförordnad teknisk chef Djurgårdslinjen
He he - kan det i Både Leifs och Svends fall röra sig om SM-83:or, dvs 203 och 210??
Svaret är intressant för Göteborg också m.a.p. 143, fd 201.
Antar att svaret skulle skilja för M21/31 och SM83!
Jo det är så att den sektion som är arbetsplats skall frånkopplas och jordas. Angränsande sektioner frånkopplas från nätet men jordas inte. Bromsenergin kommer då att eldas upp i bromsmotståndet och regenererad spänning kommer inte att nå sektionen under arbete.
Det blir en kort stund mycket ljust och sedan bryter matningsstationen.
Det kan förstås uppstå en del pyrotekniska effekter, gnistregn mm.
I övrigt händer inte så mycket M21/31 styrdator reglerar bromseffekten och begränsar därmed återmatad ström.