Järnväg på månen

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler
twr
Inlägg: 8909
Blev medlem: lördag 14 november 2009 11:48

Järnväg på månen

Inlägg av twr »

En intressant nyhet om att järnväg på månen ska utredas: https://news.northropgrumman.com/news/r ... ybGmiIwpzQ

En hel del är annorlunda: • Vakuum betyder att eventuella människor som bygger och underhåller järnvägen behöver ha rymddräkt. Det är i stället rimligt att i möjligaste mån sköta allt med robotar. Tågen bör hur som helst kunna köras automatiskt. Om de ska ha passagerare måste de ha tryckkabiner, motsvarande rymdskepp på hjul. • Vakuum betyder att det inte finns något luftmotstånd vilket sparar energi. Det som begränsar hastigheten i konventionell järnväg är att kontaktledning inte klarar mer än 500-600 km/h. Järnväg på månen kan vara maglev om man vill köra fortare än så. I så fall får man något liknande ”hyperloop” där vi redan har vakuum och inte behöver skapa det. • Månens lägre gravitation gör att allt får mindre tyngd. Det kanske kan spara energi men även göra det svårare att bromsa? Om man väljer maglev krävs mindre energi för att lyfta tåget. • Risken för att meteoriter slår ned på tåg eller järnväg har ingen motsvarighet på jorden. Det är nog svårt att göra något åt, om man inte lägger alltihop i tunnlar vilket blir väldigt dyrt. Men jag vet inte om meteoritnedslag är så vanliga att det här är ett bekymmer. • Planprocessen borde vara enklare när ingen äger marken och det inte finns någon infrastruktur, naturmiljö eller kulturmiljö att ta hänsyn till. • Det är ett system som inte i något rimligt scenario någonsin kommer ha kontakt med andra spårtrafiksystem. Man är därför fri från stigberoende och kan göra alla teknikval från grunden. Till exempel finns det kanske ingen anledning att välja normalspår. Kanske ska man utnyttja infrastrukturen mer effektivt med en bredare spårvidd?
twr
-----------------------
Var sak på sin plats.
daniel_s
Inlägg: 14173
Blev medlem: fredag 13 september 2002 15:40

Re: Järnväg på månen

Inlägg av daniel_s »

Ett projekt med många svårigheter.

En svårighet har med elsäkerhet att göra. På jorden brukar man vanligtvis göra elanläggningar säkrare genom s k skyddsjordning. På månen går inte detta av lätt insedda skäl. (För all del kan det också bli svårt att hitta bra energikällor.)

En stor fördel är i alla fall att EU:s upphandlingslagstiftning inte gäller på månen.
Harald
Inlägg: 8660
Blev medlem: söndag 24 november 2002 11:04
Ort: Majorna
Kontakt:

Re: Järnväg på månen

Inlägg av Harald »

daniel_s skrev: torsdag 21 mars 2024 16:48 Ett projekt med många svårigheter.

En svårighet har med elsäkerhet att göra. På jorden brukar man vanligtvis göra elanläggningar säkrare genom s k skyddsjordning. På månen går inte detta av lätt insedda skäl.

Man får väl använda mooning i stället. :)
Men, för att vara allvarlig, vad är problemet? Det som kallas skyddsjordning är ju egentligen en anslutning till systemets nollpunkt. Det går väl att göra på månen också.
daniel_s skrev: torsdag 21 mars 2024 16:48En stor fördel är i alla fall att EU:s upphandlingslagstiftning inte gäller på månen.
Du menar att man ska skapa en juridisk person med säte på månen?
Skriv svar