ChatGPT

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler
Användarens profilbild
kildor
Inlägg: 5516
Blev medlem: tisdag 12 augusti 2003 16:59

ChatGPT

Inlägg av kildor »

Jag var lite nyfiken på hur den omtalade AI-boten fungerade, så jag registrerade ett konto och började ställa lite frågor om kollektivtrafik. Det är helt klart så att den har bristande kunskaper i just det här området, men det knepiga är att den kommer ibland med helt felaktiga påståenden.

Jag började med denna fråga:
Hej! Kan du ge mig en lista på stationer som trafikeras av Stockholms pendeltåg?
Absolut! Här är en lista över stationer som trafikeras av Stockholms pendeltåg:

Linje 35:

Södertälje C
Södertälje hamn
Södertälje syd
Järna
Mölnbo
Gnesta
Stuvsta
Huddinge
Flemingsberg
Tullinge
Tumba
Botkyrka
Alby
Hallunda
Norsborg

<klipp>
Det börjar ju bra, men sen så flippar den ur. Den fortsätter med linje 36, 38 och 40 och får med rätt så många pendeltågsstationer, men även vissa tunnelbanestationer och några märkliga resultat som Hölö, Trosa och Mörby.

Men jag fortsätter, och ställer en fråga på ett aktuellt ämne (nu ska man också komma ihåg att den inte har kunskap över aktuella frågor, och har generellt dålig information om händelser efter 2021):
Tack! Hur bemannas Stockholms pendeltåg?
Stockholms pendeltåg bemannas av ett team av tågförare, tågvärdar och teknisk personal.

Tågförarna är utbildade för att köra pendeltågen och ansvarar för att köra tågen på ett säkert sätt, följa tidtabeller och kommunicera med tågvärdar och disponenter.

Tågvärdarna har en viktig roll i att säkerställa att passagerarna reser tryggt och bekvämt. De hjälper till med biljettkontroller, ger information och hjälp vid problem ombord, och övervakar passagerarnas beteende och säkerhet.

<klipp>
Inte ett helt tokigt svar, men lite oklart om teknisk personal medföljer tågen eller inte. Disponent var ett nytt för mig, men jag gissar att den blandar ihop lite information om andra system och begrepp på engelska. Jag fortsätter:
Ok. Hur bemannas Stockholms tunnelbana?
Stockholms tunnelbana bemannas också av ett team av förare, tågvärdar och teknisk personal, liksom andra yrkesgrupper som ansvarar för att tunnelbanesystemet fungerar smidigt.

Tunnelbaneförarna är utbildade för att köra tunnelbanetågen och ansvarar för att följa tidtabeller och köra tågen på ett säkert sätt. De kommunicerar också med tågvärdar och disponenter om eventuella problem eller situationer som kan påverka tågtrafiken.

Tågvärdarna har en liknande roll i tunnelbanan som på pendeltågen, och är ansvariga för passagerarnas säkerhet och välbefinnande ombord på tågen. De hjälper till med biljettkontroller, ger information och hjälp vid problem ombord, och övervakar passagerarnas beteende och säkerhet.

<klipp>
Det blir lite spännande att den helt sonika drar slutsatsen att tunnelbanan i stort sätt är bemannad på samma sätt som pendeltågen.
Jag fortsätter med en lite mer renodlat teknisk fråga:
Hur fort kan tunnelbanan respektive pendeltågen i Stockholm gå?
Hastigheten för tunnelbanan och pendeltågen i Stockholm kan variera beroende på faktorer som tågens typ, linje och sträcka.

Tunnelbanetågen i Stockholm har en genomsnittlig hastighet på cirka 40 km/h, men kan köra så snabbt som 80 km/h på vissa sträckor där det är möjligt och tillåtet. På vissa linjer och stationer kan hastigheten också begränsas på grund av säkerhetsfaktorer, till exempel i kurvor eller när tågen närmar sig en station.

Pendeltågen i Stockholm är generellt sett snabbare än tunnelbanetågen och kan köra så snabbt som 160 km/h på vissa sträckor utanför stadskärnan. På de mest trafikerade sträckorna, till exempel linjerna som går genom Stockholms tunnelbana, ligger hastigheten dock vanligtvis på 60-80 km/h.

Det är viktigt att notera att hastighetsbegränsningar är en viktig del av säkerhetsarbetet för att undvika olyckor och säkerställa att passagerarna reser tryggt och säkert.
Här blev svaret hyffsat korrekt. Men man undrar ju hur den lyckas få till formuleringen om pendeltågslinjerna som går genom Stockholms tunnelbana....

Om man ska använda AI-boten för att fuska med uppsatser och liknande så bör man nog satsa på ett lite bredare område som kanske är bättre dokumenterad i litteratur och på nätet.
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: ChatGPT

Inlägg av Odd »

AI blir inte bättre än den ML-data den matas med. Som man säger; skit in, skit ut.

Men en stor styrka med GPT-3 och framåt är att systemet är bra på att hantera sammanhang och följdåtgärder. Systemet är dock inte bara begränsat till frågor utan kan även utföra arbetsuppgifter, exempelvis kruncha data och skapa aggregerad information och till och med formatera den på sätt som minskar behovet av efterbearbetning. Detta kan användas exempelvis för tråkiga repetitiva uppgifter.

Inom kollektivtrafiken så tror jag att GPT-systemen skulle kunna förbättra information till resenärer. Vi som har drabbats av SL vet ju att det är lite svårt för personalen att använda de system som tillhandahålls. Eller som vi skämtsamt sade, störningssystemen fungerar som bäst när det inte är några störningar. Jag tror också att det skulle kunna skapa bättre fordonsomlopp och tjänster/turer för personalen, rätt använt.

GPT-4 är ju redan på gång så utvecklingen går snabbt.
Genius on call
Användarens profilbild
Fyrgeit
Inlägg: 264
Blev medlem: onsdag 13 januari 2021 19:21

Re: ChatGPT

Inlägg av Fyrgeit »

ChatGPT skrev:Självklart! Här är alla stationer längs linje 40 i Stockholms pendeltågsnät:

Bålsta
Kragstalund
Håtuna
Bro
Kungsängen
Mälarhöjden
Jakobsberg
Barkarby
Stäket
Märsta
Rosersberg
Arlanda C
Upplands Väsby
Solna
Sundbyberg
Stockholm Odenplan
Stockholm City
Stockholm Södra
Årstaberg
Älvsjö
Stuvsta
Huddinge
Flemingsberg
Tullinge
Tumba
Rönninge
Tungelsta
Södertälje hamn
:lol: Den fick ändå Odenplan-Rönninge
(Jag fick även berätta att pendeltågen numera har nummer 40-49)
Användarens profilbild
NerdBoy
Inlägg: 5639
Blev medlem: lördag 14 augusti 2004 10:01

Re: ChatGPT

Inlägg av NerdBoy »

ChatGPT påminner en hel del om fyllgubbarna som satt i hamnen när jag var liten, de visste det mesta om allt men sanningshalten varierade. Skillnaden är väl kanske att gubbarna aldrig erkände att de hade fel. :lol:

Bild
Användarens profilbild
NerdBoy
Inlägg: 5639
Blev medlem: lördag 14 augusti 2004 10:01

Re: ChatGPT

Inlägg av NerdBoy »

Med det sagt så måste jag erkänna att det är ett helt fantastiskt verktyg för att skapa fantasifulla sagor! :D

Bild

Bild
Diripsi
Inlägg: 550
Blev medlem: torsdag 16 maj 2019 14:11

Re: ChatGPT

Inlägg av Diripsi »

Odd skrev: torsdag 16 mars 2023 7:24 Inom kollektivtrafiken så tror jag att GPT-systemen skulle kunna förbättra information till resenärer. Vi som har drabbats av SL vet ju att det är lite svårt för personalen att använda de system som tillhandahålls. Eller som vi skämtsamt sade, störningssystemen fungerar som bäst när det inte är några störningar. Jag tror också att det skulle kunna skapa bättre fordonsomlopp och tjänster/turer för personalen, rätt använt.
GPT är ju till för att skapa texter. Förstår inte hur det skulle kunna vara till användning för ovanstående. Problemen med störningsinformation handlar väl helt enkelt om att man har ett dåligt användargränssnitt för inrapporteringen? För att skapa fordonsomlopp och tjänster finns det ju redan specialiserad programvara som Hastus, där tror jag knappast att ett system för att skapa texter kan vara till användning.
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: ChatGPT

Inlägg av Odd »

Som jag skrev tidigare, GPT kan användas till mer än bara konversera. Det skapar innehåll, och utfallet från detta kan vara, men behöver inte vara, texter. Den kan skapa hemsidor efter beskrivning,skriva kod för datorprogram och exempelvis assistera vid komplexa, repetitiva, uppgifter och kunna följa ett regelverk som man sätter upp.

Att skriva turlistor är för en maskin, inte särskilt annorlunda än att skriva ett språk. Det finns grammatik, syntax, regler, villkor, begränsningar och undantag i båda fallen.
Genius on call
Diripsi
Inlägg: 550
Blev medlem: torsdag 16 maj 2019 14:11

Re: ChatGPT

Inlägg av Diripsi »

Odd skrev: tisdag 21 mars 2023 9:53 Som jag skrev tidigare, GPT kan användas till mer än bara konversera. Det skapar innehåll, och utfallet från detta kan vara, men behöver inte vara, texter. Den kan skapa hemsidor efter beskrivning,skriva kod för datorprogram och exempelvis assistera vid komplexa, repetitiva, uppgifter och kunna följa ett regelverk som man sätter upp.

Att skriva turlistor är för en maskin, inte särskilt annorlunda än att skriva ett språk. Det finns grammatik, syntax, regler, villkor, begränsningar och undantag i båda fallen.
ChatGPT är något överskattat. Jag har svårt att se hur den skulle kunna användas för att skapa programkod i praktiken. Allting bygger ju på information som redan finns. Den kan inte göra något nyskapande. De exempel jag har sätt är enkla grundläggande saker som tusentals andra redan har gjort, som i länken i ditt inlägg. Det man kan ha nytta av är väl GPT-baserade verktyg i kodredigeraren, som Copilot till exempel som bygger på GPT-3, men det är ju egentligen bara ett verktyg för att koda snabbare, ungefär som kodkomplettering fast betydligt mer avancerat.

Att skapa optimala omlopp och tjänster är ett svårlöst matematiskt problem och det finns inga algoritmer som kan hitta den perfekta lösningen. Så avancerat är inte GPT.
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: ChatGPT

Inlägg av Odd »

Vi får väl se vem som får rätt. Jag tror det har mycket stor potential i alla fall och det vore nog lite av ett tjänstefel om inte företag som Giro (Hastus) tittar på detta just nu.

Det är inte bara GPT som är på frammarsch utan flera andra AI/ML-baserade system håller snabb utvecklingstakt.
Genius on call
Diripsi
Inlägg: 550
Blev medlem: torsdag 16 maj 2019 14:11

Re: ChatGPT

Inlägg av Diripsi »

Odd skrev: tisdag 21 mars 2023 15:16 Vi får väl se vem som får rätt. Jag tror det har mycket stor potential i alla fall och det vore nog lite av ett tjänstefel om inte företag som Giro (Hastus) tittar på detta just nu.

Det är inte bara GPT som är på frammarsch utan flera andra AI/ML-baserade system håller snabb utvecklingstakt.
Ja självklart kommer de att använda någon form av maskininlärning så småningom, om de inte redan gör det, bara inte just GPT.
Användarens profilbild
kildor
Inlägg: 5516
Blev medlem: tisdag 12 augusti 2003 16:59

Re: ChatGPT

Inlägg av kildor »

NerdBoy skrev: tisdag 21 mars 2023 8:01 av NerdBoy » tis 21 mar, 2023 8:01

Med det sagt så måste jag erkänna att det är ett helt fantastiskt verktyg för att skapa fantasifulla sagor
Ja, verkligen!!! :D :lol:
Skriv svar