Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Odd »

I dag har vi stora problem med skuldsättning i Sverige, både privat och offentlig. Vad borde göras för att få bukt på detta problem en gång för alla, eller går det inte att lösa permanent?

Aftonbladet: Obetalda skulder ökar risken för självmord
DN: Obetalda skulder dubblar risken för självmord


Samhällets åtgärder för att mildra alkoholproblem är att vidta en rad med åtgärder, såsom att det inte är lagligt att köra alkoholberusad och i viss mån reglerar alkoholförsäljningen. För att minska på faran i biltrafiken så har man infört hastighetsbegränsningar, obligatoriska normer för utrustning och godkännande osv. För att stävja narkotikaproblemen så finns det olika former av passiva och aktiva åtgärder för att minimera tillgången på narkotiska preparat. Kort sagt, man försöker att göra något åt problemen.

Men vad gör man åt skuldproblemen? Det är rena vilda västern på privatutlåningsmarknaden, banker och kreditinstitut har det ena påhittiga sättet efter det andra, och inga regleringar i sikte. Olika former av avbetalningar, köp-nu-betala-senare-instrument, privat- och blankolån med obefintliga kreditupplysningar, vårdslös utlåning till bostäder osv. Borde inte även detta tas om hand om?

Jag tycker det skall finnas ett obligatoriskt skuldregister, dit alla skulder måste rapporteras in. Det måste bli lättare att få gamla skulder avskrivna och kanske införa tvångsåtgärder såsom att räntan måste sättas till aktuell styrränta (motsv) och att man får tillgodoräkna sig tidigare inbetald ränta till viss del. Syftet måste vara att kreditgivare måste göra bättre bedömningar när de ger ut lån och krediter.

Dessutom är jag väldigt tveksam till lån-över-disk och liknande saker, såsom köp-nu-betala-senare och avbetalningsköp. Jag tycker att det skall vara en betänketid på några dagar, varvid säljaren inte får leverera varorna förrän köparen har bekräftat att hen fortfarande är intresserad. Eller så gör man så att dessa typer av kreditköp helt enkelt inte blir tillåtna, utan måste man köpa något på krita så måste man först ansöka om kreditutrymme utan specifikt syfte, och därefter hålla sig inom det kreditutrymmet.

Kortsiktigt kommer säkerligen omsättningen att gå ner men långsiktigt borde omsättningen öka något eftersom det då inte längre kommer att vara finansbolag och banker med inriktning på spotkreditmarknaden som naggar kakan i kanten, utan konsumenternas köpkraft kan användas till 100% i stället för dagens kanske 80%, där resterande pengarna går till avgifter, räntor och liknande saker.

Det är klart att Svea bank, Klarna och andra parasiterande snabblånebolag kommer att vara stora förlorare på detta men det rör mig inte ett dugg, det kommer att tvinga dessa bolag att ta fram produkter som är till fördel för konsumenten.
Genius on call
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Nu är det ju det att högerregeringar gillar inte statliga regleringar, och nu har vi fått en av de mest högervridna regeringarna på länge, så hoppas inte på något där. Det räcker ju med att se på utfallet av riksdagsbeslutet om att även katterna ska reistreras, liksom hundarna, något som djurskyddsorganisationerna längre krävt. (m), (c) och (kd) röstade givetvis nej, sverigedemokratiska partiet märkligt nog ja. Här fanns dessförinnan hela två(!) olika, frivilliga och konkurrerande kattregister, eftersom även Kennelklubben, förutom SVERAK – Sveriges Kattklubbars Riksförbund, kände sig manade att föra ett sådant. Snacka om valfrihet.

Det finns redan att frivilligt kreditregister som drivs av UC: https://www.uc.se/kunskap-inspiration/a ... tregister/ (länken fungera lite dåligt efter den senaste ryska hackerattacken)

Men det är som sagt frivilligt och därmed inte heltäckande. Ett statligt register skulle förstås kunna göras heltäckande, men hjälper egentligen inte mot de kreditprofitörer som efterträtt flydda tiders "privatdiskontörer". Finansinspektionen m.fl. resonerar felaktigt när man säger
Huruvida låntagare lånar utan UC eller med UC är egentligen inte orsaken till den ökade skuldsättningen. Problemet ligger istället i att dagens kreditprövningar är bristfälliga. Idag tvingas långivare fatta beslut på ofullständig information vilket ökar risken för att låntagare lånar mer pengar än de egentligen har råd med. På sikt leder det till överskuldsättning som i första hand påverkar individen, men även familjer, vänner och i slutändan samhället.
Problemet är inte alls att långivare tvingas fatta beslut på ofullständig information, utan att man faktiskt struntar i denna. Så längre vi inte har skarpare regler mot vårdslös kreditgivning och dessutom ett statligt system som alltid tar på sig att driva in skulder åt fordringsägarna så kommer det inte att ske någon förändring. Sign. Odd räknar här upp en mängd intressanta förslag, som jag dock inte åtar mig att värdera.

Men hoppas inte på den nuvarande regeringen!
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
Stefan Widén
Inlägg: 3015
Blev medlem: söndag 01 september 2002 23:09

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Stefan Widén »

Ha ha under min tid som ungdomspolitiker, hade vi kattskatt (inkl registreirng) som ett övningsexempel då vi skulle lära oss skriva motioner. Och ja går det igeom är det ju spännande att det sker med en högerregering. Undrar om de kommer att ta vårt andra exempel, den med statliga bordeller!!! :D

Ska bli spännande att följa den politiska utvecklingen :D :D
Infrastrukturchef med ansvar infrastrukturfrågor, hållplats- och spårnära underhåll
Lennart Petersen
Inlägg: 3088
Blev medlem: söndag 21 augusti 2011 22:53

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Lennart Petersen »

Tror inte det är så farligt med detta. Svenska folket har tillgångar också, i snitt en miljon per hishåll på bank och i aktiefonder.
Pensionsfonder ej inräknade.
https://sakochliv.se/2021/01/21/fi-sven ... on-kronor/
Sen är det väl skillnad på skulder, en soffa eller en iPhone på krita blir inte så stora saker.
De stora lånen brukar vara på bostäder men då balanseras ju skulden av värdet på bostaden.
Och eftersom de flesta ägda bostäder är värda mer än lånen har ju den stora andel av folket som äger sina bostäder (eller har bostadsrätt) ännu mer tillgångar än på bank och i fonder.
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Lennart Petersen skrev: onsdag 07 december 2022 0:57 Tror inte det är så farligt med detta. Svenska folket har tillgångar också, i snitt en miljon per hishåll på bank och i aktiefonder.
Pensionsfonder ej inräknade.
https://sakochliv.se/2021/01/21/fi-sven ... on-kronor/
Sen är det väl skillnad på skulder, en soffa eller en iPhone på krita blir inte så stora saker.
De stora lånen brukar vara på bostäder men då balanseras ju skulden av värdet på bostaden.
Och eftersom de flesta ägda bostäder är värda mer än lånen har ju den stora andel av folket som äger sina bostäder (eller har bostadsrätt) ännu mer tillgångar än på bank och i fonder.
Det är just den här inställningen - business as usual - som är ett av vårt lands problem. Hr. Petersen undviker att citera kärnan i FI:s analys
Sak&Liv skrev:Men rapportförfattarna Michael K Andersson och Roine Vestman, som arbetar på staben Ekonomisk analys vid FI, konstaterar samtidigt att eftersom tillgångarna är så pass ojämnt fördelade, går genomsnittssiffrorna inte att använda som ett mått på hur goda möjligheter som hushållen har att hantera inkomstbortfall med hjälp av sin likviditet.

Knappt 45 procent av hushållen har mindre än 100 000 kronor i likvida tillgångar och medianhushållet har runt 130 000 kronor. Ungefär ett av tio hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst två månaders disponibel inkomst.

— Sammantaget innebär detta att en stor andel hushåll har så pass små likvida tillgångar att de kan bli tvingade att minska sina konsumtionsutgifter omgående vid en ekonomisk störning, heter det i en kommentar till rapporten.
Vad gäller finansiella tillgångar i div. "värdepapper" så är det ju i stor utsträckning fiktiva värden. Med inflation och åtföljande räntehöjningar påverkas även värdet av sk. reella tillgångar som bostäder, vilket de som försöker sälja sin ägda bostad för att köpa nytt, ett recept för att i värsta fall hamna på gatan i nedgångstider, får känna av. I början på 1900-talet, som hr. Petersen liksom jag nog är gammal nog att minnas, hade vi dessutom en nedgång i sysselsättningen som tvingade människor att lämna sina hem med skulder. Något tiotusental av dessa är fortfarande sk. evighetsgäldenärer, dvs. de kan aldrig betala av sina skulder.

Det är helt korrekt att större delen av kreditstocken avser bolån, påeldat av den befängda idén att alla ska äga sin egen bostad (med lånade pengar!) och Stefan Ingves vansinniga penningpolitik, som lett till det rally som alla trott skulle vara i evighet.

Den förnämliga ekonomijournalisten Andreas Cervenka (en av vinnarna av 2022 år Stora Journalistpris) har skrivit en del om dessa smutsigheter
Sverige har byggt ett skuldfängelse och kastat bort nyckeln
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Stefan Widén skrev: tisdag 06 december 2022 23:44 Ha ha under min tid som ungdomspolitiker, hade vi kattskatt (inkl registreirng) som ett övningsexempel då vi skulle lära oss skriva motioner. Och ja går det igeom är det ju spännande att det sker med en högerregering. Undrar om de kommer att ta vårt andra exempel, den med statliga bordeller!!! :D

Ska bli spännande att följa den politiska utvecklingen :D :D
Jaså, kamrat Widén har varit ungdomspolitiker, där ser man.

Oavsett detta så fattades beslutet om kattregister av den förra Riksdagen (före valet 2022), men eftersom det inte finns någon gemensam linje om detta inom högerblocket (liberalerna och sverigedemokratiska partiet är för) så kommer det förstås att genomföras:
https://jordbruksverket.se/djur/hundar- ... anuari2023

Så från 2:a januari 2023 blir det till att registrera kissen hos Jordbruksverket. Med en tydlig avvikelse från ämnet vill jag också uppmana alla kattvänner att stödja sin lokala kattskyddsorganisation (se vidare riksorganisationen Svekatt), som på ideell basis tar hand om och försöker hjälpa hemlösa kissar till ett nytt hem, i Stockholm ex.vis Stockholms Katthem.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Odd »

Lennart Petersen skrev: onsdag 07 december 2022 0:57 Tror inte det är så farligt med detta. Svenska folket har tillgångar också, i snitt en miljon per hishåll på bank och i aktiefonder.
Pensionsfonder ej inräknade.
https://sakochliv.se/2021/01/21/fi-sven ... on-kronor/
Sen är det väl skillnad på skulder, en soffa eller en iPhone på krita blir inte så stora saker.
De stora lånen brukar vara på bostäder men då balanseras ju skulden av värdet på bostaden.
Och eftersom de flesta ägda bostäder är värda mer än lånen har ju den stora andel av folket som äger sina bostäder (eller har bostadsrätt) ännu mer tillgångar än på bank och i fonder.
Det är inget problem för de individer som sitter på dessa tillgångar då de i allmänhet ej heller har några skulder, och därför kan betala sina köp-nu-betala-senare-köp direkt när räkningen kommer. Däremot är det ett stort problem för de som inte har dessa tillgångar och som dessutom inte klarar av att motstå frestelsen att köpa på krediter som de egentligen inte har råd med.

Jag tror att en stor del av boven i dramat är att folk har svårt för att se ett nummer i ett sammanhang, exempelvis, det står med stora, braskande, tecken vad månadskostnaden är, men det står möjligen i det finstilta vad totalkostnaden blir. Det kommer sedan inte spela någon roll vilken lagstiftning vi har på prismärkning, handlarna kommer alltid hitta sätt att gå runt det.

Den senaste ändringen av prisinformationslagen är ett lysande exempel på detta, när upp mot 60% av priserna var manipulerade inför "svarta veckan" för att kringgå denna lagstiftning. Om då den som köper detta har medel att betala med det så gör hen i värsta fall endast ett dåligt köp. Men den som dessutom skuldsätter sig och så småningom inte kan betala, då blir konsekvenserna allvarligare.

Det är därför kreditgivningen måste justeras så att den skyddar de utsatta konsumenterna.
Genius on call
Harald
Inlägg: 8658
Blev medlem: söndag 24 november 2002 11:04
Ort: Majorna
Kontakt:

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Harald »

"Värdet" på bostäder är ju inget verkligt värde utan ett pris som bestäms av omgivningsfaktorer, som kan driva priset såväl uppåt som neråt. En tillgång i form av "värde" på bostaden är därför inte något som med säkerhet balanserar en skuld. På 90-talet gjordes en förändring av beskattningen som i ett slag ungefär halverade priset på bostadsrätter. Sedan dess har andra omgivningsfaktorer mer än tiofaldigat priserna, även på bostäder som är likadana som för 20 år sedan, och alltså knappast kan ha ökat i värde. Nu är det en uppenbar risk att höga räntor sätter dem som har köpt nyligen i en knipa där de inte har råd med räntorna men inte heller kan sälja eftersom priset har gått ned så att det de kan sälja för inte täcker lånen.
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Harald skrev: onsdag 07 december 2022 11:52 "Värdet" på bostäder är ju inget verkligt värde utan ett pris som bestäms av omgivningsfaktorer, som kan driva priset såväl uppåt som neråt. En tillgång i form av "värde" på bostaden är därför inte något som med säkerhet balanserar en skuld. På 90-talet gjordes en förändring av beskattningen som i ett slag ungefär halverade priset på bostadsrätter. Sedan dess har andra omgivningsfaktorer mer än tiofaldigat priserna, även på bostäder som är likadana som för 20 år sedan, och alltså knappast kan ha ökat i värde. Nu är det en uppenbar risk att höga räntor sätter dem som har köpt nyligen i en knipa där de inte har råd med räntorna men inte heller kan sälja eftersom priset har gått ned så att det de kan sälja för inte täcker lånen.
Ingenjörn är bättre på att formulera problemet än jag. Därför nöjer jag mig här med att citera ovan nämnde Andreas Cervenka, när han skriver
Poängen är att det finns massa olika sätt att motivera ett värde, en stor del av finansbranschen lever på just detta, men i praktiken handlar det om vad någon är villig att betala. Det är vad som brukar kallas “marknadsvärdering”.
Men även högst teoretiska beräkningar spelar stor roll i ekonomin.

Minns ni skandalerna i samband med husbubblan i USA? En central del var att så kallade kreditvärderingsinstitut som Standard & Poor’s och Moody’s satte alldeles för höga betyg på olika värdepapper som innehöll riskfyllda bolån. Detta pumpade i sin tur upp värdet på pappren.

Kreditvärderarna satt på två stolar samtidigt eftersom de fick betalt av de banker och företag vars finansprodukter de betygsatte. De hade därmed starka incitament att producera glädjekalkyler.
The Big Short. Men sådant händer väl inte här.........
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
NerdBoy
Inlägg: 5639
Blev medlem: lördag 14 augusti 2004 10:01

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av NerdBoy »

Min ringa åsikt är att Kronofogden inte borde befatta sig med företag som har gjort en "bristfällig kreditprövning" eller har lånat ut mer än 25.000 kr utan säkerhet. Ett företag som lånar ut på lösa boliner får skylla sig självt.

Utöver det så borde det vara förbjudet att göra reklam som normaliserar "sms-lån" och köp på avbetalning. Det är sjukt att en hel generation tror att det är normalt att handla saker även om man inte har några pengar.
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Odd »

Hur hanterar man problemet med lånehajar. Nu är det ju riskfritt för en lånehaj att bedriva laglig verksamhet med ohyggloga villkor, eftersom staten hjälper till att driva in skulderna och att svensk lagstiftning premierar lånande framför sparande.
Men om man exempelvis införde en "bruttoavbetalningsregel" (ett av mig nu formulerat begrepp i brist på annat, som avser att en långivare kan tvingas att retroaktivt acceptera ränteavbetalningar och uttagna avgifter som amortering), vad skulle det betyda för förutsättningarna att den illegala lånemarknaden skulle ta fart igen?
Genius on call
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

NerdBoy skrev: onsdag 04 januari 2023 15:26 Min ringa åsikt är att Kronofogden inte borde befatta sig med företag som har gjort en "bristfällig kreditprövning" eller har lånat ut mer än 25.000 kr utan säkerhet. Ett företag som lånar ut på lösa boliner får skylla sig självt.

Utöver det så borde det vara förbjudet att göra reklam som normaliserar "sms-lån" och köp på avbetalning. Det är sjukt att en hel generation tror att det är normalt att handla saker även om man inte har några pengar.
Det verkar ju inte finnas något större intresse för att ta något bredare grepp om detta, varken bland sossarna eller högern. Det finns visserligen ett begrepp som heter "vårdslös kreditgivning" och som i undantagsfall kan leda till jämkning av låntagarens återbetalningsskydighet. Det är i så fall domstol som beslutar om det och domstolarna tenderar att hålla långivaren om ryggen enligt principen "pacta sunt servanda". Här en uppsats om detta:
Vårdslös kreditprövning och dess effekt på konsumentens återbetalningsskyldighet

Lite skrap på ytan gjordes i utredningen Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter (SOU 2016:68) som ledde fram till vissa ändringar i konsumentkreditlagen (prop. 2017/18:72)

Konsumentverket beskriver översiktligt: https://www.konsumentverket.se/for-fore ... skrediter/
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Odd skrev: onsdag 04 januari 2023 15:30 Hur hanterar man problemet med lånehajar. Nu är det ju riskfritt för en lånehaj att bedriva laglig verksamhet med ohyggloga villkor, eftersom staten hjälper till att driva in skulderna och att svensk lagstiftning premierar lånande framför sparande.
Men om man exempelvis införde en "bruttoavbetalningsregel" (ett av mig nu formulerat begrepp i brist på annat, som avser att en långivare kan tvingas att retroaktivt acceptera ränteavbetalningar och uttagna avgifter som amortering), vad skulle det betyda för förutsättningarna att den illegala lånemarknaden skulle ta fart igen?
Det motionerades en del om detta problem i samband med prop. 2017/18:72. Alla dessa avslogs givetvis.

Politiskt verkar man ha slagit sig till ro i avvaktan på Överskuldsättningsutredningen (Fi 2021:08), som eventuellt langar fram något betänkande fram i vår.

Av svenska medier verkar det nästan bara var Aftonbladet som skriver om Sverige - Skuldlandet, där lånehajarna har fritt spelrum.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5905
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Odd »

Det här ställer verkligen lojaliteten till ägarna på sin spets. Både Rocker och Aftonbladet har Schibsted som ägare och i artikeln pekas just Rocker (med flera) ut som bolag som utnyttjar situationen.

Det ligger ju i sakens natur att de som har en ordnad ekonomi inte drabbas särskilt mycket, de har buffert eller bra kreditvärdighet som gör att de i värsta fall kan låna till låg ränta. Dessa individer är dock inte intressanta för Anyfin, Rocker, Klarna och liknande företag eftersom de inte tjänar några pengar där. Men högskuldshushåll är däremot perfekta mål eftersom de utnyttjar dyra avbetalningsalternativ i högre grad då personer i skuld är lönsamma, för då kan man ta ut ränta och förseningsavgifter. De anpassar även gärna sina erbjudanden så att så mycket som möjligt kan mjölkas från de skuldsatta. När den lagliga gränsen på högst100 % effektiv ränta har nåtts, då är de inte intressanta längre och man låter kronofogden driva in skulden åt dem. Bekvämt och lönsamt.
Genius on call
Lennart Petersen
Inlägg: 3088
Blev medlem: söndag 21 augusti 2011 22:53

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Lennart Petersen »

En sak i sammanhanget är ju att Sverige inte har någon siffermässig definition på ocker utan det ska vara att utnyttja någons ”trångmål,oförstånd ,beroendeställning”. Så i princip kan man tydligen ta vilken ränta man vill.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ocker
Enceladus
Inlägg: 9736
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Enceladus »

Kritik mot Thedéen: Hushållen förlorar pengar i onödan
Di skrev:”Han har varit väldigt passiv”, säger Rickard Engström om Riksbankschefen Erik Thedéens tid som chef för FI, som enligt forskaren präglats av senfärdighet i frågan om de avgifter bankerna tar ut vid brutna bundna bolån.

[...]

Men trots att stora värden alltså bildas i befintliga fasta bolån, så tas inte frågan upp av FI, vilket Rickard Engström beklagar. Sverige skiljer sig dessutom från andra länder: 

”Norge har ett symmetriskt system. I Danmark är transparensen bättre och i Tyskland har man undantag för ränteskillnadsersättning vid särskilda händelser som dödsfall, skilsmässa och arbetslöshet”, säger forskaren och fortsätter: 

”Det svenska systemet är unikt.”
Enligt KTH-forskaren Rickard Engström kan ovanstående "orättvisa" få konsumenter att välja rörlig bostadsränta även om det inte är optimalt. Vidare påpekar han att banklobbyn är "mycket stark" i Sverige. Risken finns också att Thedéen fortsätter att gå bankernas ärenden som Riksbankschef.
Enceladus
Inlägg: 9736
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Enceladus »

Odd skrev: tisdag 06 december 2022 19:26 Det är klart att Svea bank, Klarna och andra parasiterande snabblånebolag kommer att vara stora förlorare på detta men det rör mig inte ett dugg, det kommer att tvinga dessa bolag att ta fram produkter som är till fördel för konsumenten.
FI ger upp skärpta kapitalkrav för Klarna
Di skrev:I december förra året underkände förvaltningsrätten ett FI-beslut om så kallad pelare 2-vägledning för Klarna som innebar ett nästan fördubblat kapitalbehov för betaljätten – något som FI hävde var nödvändigt för att återspegla ”den höga risknivån” i bolaget.

[...]

”Vi har gjort den sammantagna bedömningen att domen inte bör överklagas och har i övrigt inga kommentarer angående domstolens resonemang”, uppger Tomas Tolonen, vikarierande pressekreterare på FI, för Di.

[...]

Klarna var under 2022 bitvis under den kapitalnivå som FI satte upp genom det överklagade beslutet, vilket var resultatet av både växande förluster och det stora förvärvet av prisjämförelsesajten Pricerunner. Under sommaren tog betaljätten in nytt kapital, till en väsentligt lägre värdering än tidigare, vilket enligt vd:n Sebastian Siemiatkowski ska räcka för att göra bolaget lönsamt.
Det blir inga skärpta kapitalkrav för Klarna, tvärtemot vad skribenten förespråkar.

Bankutmanaren om att köpa Klarna: ”Mest ett skämt”
Di skrev:Den brittiska bankutmanaren Revolut är just nu Europas högst värderade startupbolag, åtminstone på pappret, men en börsnotering får vänta.

[...]


”Det är en kombination av att vi har en bättre produkt och att våra olika tjänster är billigare än hos de flesta konkurrenter. Eftersom allt är samlat i en app är det en mycket bättre lösning än att använda en traditionell bank”, säger Nikolaj Storonskij.

[...]


”Nej, det var mest ett skämt. Men vi tittade faktiskt på att köpa en av de främsta konkurrenterna till Klarna inom 'köp nu, betala senare'-segmentet”, säger Nikolaj Storonskij, som har lanserat en egen kredittjänst på prov i Irland, med planer på vidare expansion.
Bankutmanaren Revolut tar Europa med storm. Tjänsten har över 25 miljoner registrerade kunder i drygt 30 länder. Nu tittar företaget på möjligheten att etablera sig inom BNPL-segmentet och därigenom utmana Klarna. Detta segment expanderar snabbt, och Revolut vill inte missa festen.
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6463
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Odd »

Den stora skillnaden mellan Klarna och Revolut är att
1. Revolut inriktar sig framför allt på själva betalningarna och bankprocessen, och då främst med pengar man redan har, och vara transparenta med hur de tar betalt. Klarna riktar in sig att sätta konsumenterna i skuld för att ta in pengar på räntor och avgifter. Som vi vet så är det senare inte särskilt lönsamt.
2. Revolut inriktar sig på integritet och har en uttalad policy att konsumentens privatliv måste skyddas eftersom det är en bärande del av affärsupplägget. Klarna däremot har en personuppgiftspolicy som baseras på att samla in och aggregera så mycket information som möjligt av den enskilde, inklusive, men inte begränsat till, religiösa, medicinska, fackliga, ekonomiska och sexuella preferenser, och exploatera denna information så mycket som möjligt. Visst, de klargör detta i den nästan 12000 ord långa policyn men vem orkar att läsa den?

Jag förstår varför det går bra för Revolut. De är som en bank skall vara.
Genius on call
Användarens profilbild
Kantorn
Inlägg: 7469
Blev medlem: tisdag 01 mars 2005 10:23
Ort: Ryssby

Re: Svenskarnas enorma skuldsättning - Vad borde göras?

Inlägg av Kantorn »

Jag blir irriterad varenda gång det blir reklam för "sänk din lånekostnad" och så visas det lite "med vänster hand" att man förlänger avbetalningstiden från tex två till sex år. Man sänker månadskostnaden, men den sammanlagda lånekostnaden kvarstår om inte höjs. Dessutom har man problemet under en längre tid.
Professionell tyckare
Skriv svar