Inför Ryssarnas invasion (2022)

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

dr Cassandra Nojdh skrev: onsdag 18 maj 2022 20:39 Nu har ju Ukrainas generalstab givit order till de kvarvarande ukrainska soldaterna i Mariupol att lägga ned sina vapen och föreslagit en fångutväxling, vilket civiliserade nationer normalt går med på, åtminstone om det är fråga om små grupper. Men Rysslands statsledning är så insvept i sitt eget moln av lögner och historieförfalskningar om "nazister" ( Så hetsar Putins nyspråk till folkmord ) att man kan befara att ryssarna vägrar de ukrainska soldaterna krigsfångestatus och istället arrangerar stalinistiska skådeprocesser: Oron: Fångar kan klassas som ”krigsförbrytare”
Exakt vad jag förutsåg: Putins första seger i kriget

Att de ryska mördarbanden är kapabla till vad som helst vet vi redan. Om Putin sätter detta i verket är det ett direkt bevis på att han inte efterfrågar någonting annat än en total militär seger - hur det nu ska gå till. Eller också eskalerar detta till WW3. Tyvärr förefaller sannolikheten för det sistnämnda inte att vara så liten. Dessutom har Putin ju, med hjälp av sin själsbroder, ärkebanditen och islamisten Erdogan, vars mål är att förvandla Turkiet till samma typ av diktatur som Ryssland, lyckats splittra Nato (alla vet att detta har koppling till Sveriges och Finlands Nato-ansökan, men jag avser inte att kommentera detta mer än så här).
aftonbladet skrev:Ryssland har sagt att soldaterna, som i många fall blivit krigsfångar när de lämnat stålverket och förts till rysskontrollerade städer, ska behandlas enligt internationell lag. Men det finns också uppgifter om ryska förslag kring att soldaterna bör dömas till döden.
Vad "internationell lag" innebär bestämmer Putin. Har har ju studerat internationell rätt (= Rysslands intressen går alltid först) innan han blev KGB-are!
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Lennart Petersen
Inlägg: 3087
Blev medlem: söndag 21 augusti 2011 22:53

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Lennart Petersen »

Lennart Petersen skrev: torsdag 19 maj 2022 0:38
dr Cassandra Nojdh skrev: onsdag 18 maj 2022 20:17
Jo, de där iakttagelserna har flera gjort, men beträffande den hängande högerarmen har jag redan analyserat detta - han puffran där: viewtopic.php?p=405510#p405510
Mjaa.. tror inte att man åker på,statsbesök med en pistol i fickan..
det är liksom ”dåligt bordsskick”.
Det är väl i sig rimligt att man inte visiterar en besökare på den här nivån... men att komma beväpnad.. nä !
Historiskt var ju både Hitler , med pistol, och Stalin , med revolver, för det mesta beväpnade.
H gjorde själv vapenvård , i brist på annan sysselsättning , och för S blev det ett problem när han drabbades av sitt massiva slaganfall och ingen vågade gå in för att se hur det stod till. Till sist var det hushållerskan som var mer modig än vaktchef och vaktmanskap och gick in.
När de tillkallade politbyråmedlemmarna kom var de så ängsliga att de högljutt ropade ”kamrat Stalin det är x som kommer” för att undgå eventuell skottsalva. När de senare samlades till politbyråmöte för att avgöra Berias öde var alla beväpnade..
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

Coup to remove Vladimir Putin a 'realistic possibility' as top security officials rebel
Daily Mirror skrev:“And also the FSB elite, which knows the specific number of victims among the Russian troops, and understands that the mothers, wives, sisters of the dead or missing Russian soldiers do not stop asking questions.

[...]

“Some of them are looking for an opportunity to take their families out of Russia, all are looking for ways to transfer the accumulated money (corruption money in many cases) into dollars and euros.
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Bild

Ja, här kan man verkligen snacka om apparatniki!
(Generalstabschefen och försvarsministern)
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

Enceladus skrev: fredag 13 maj 2022 20:09 DN säger att den ryska gasen kan stå på tur. Putin har redan stängt gaskranen för Polen och Bulgarien i slutet av april, trots ingångna avtal för resten av året. Rysk gas utgör endast 3 procent av Finlands energimix, vilket inte borde vara alltför svårt att ersätta. För Polen och Bulgarien är motsvarande andel 11 respektive 12 procent. Men även Polen verkar klara sig lindrigt undan efter det ryska gasstoppet, bland annat tack vare välfyllda lager:
DN skrev:– Polen har sagt att stoppet inte påverkar landet så mycket. De har fyllda lager. Det kan bidra till att stabilisera priserna något, tillägger hon.
Enligt den andra länken har Polen sina lager fyllda till 86 procent. I början av maj öppnades en gasledning mellan Polen och Litauen som har en stor LNG-terminal i Klaipėda. I oktober öppnar en gasledning mellan Polen och Norge som har egen gasproduktion. I juni börjar USA leverera LNG direkt till Bulgarien. I september öppnar en gasledning mellan Bulgarien och Grekland som går vidare till gasproducenten Azerbajdzjan. Alltså ingen katastrof för något av länderna.

Värre är det för andra länder. Ungern är det land i EU som har störst andel rysk gas i sin energimix (25 procent). Landet saknar både egna naturresurser och hamnar. Efter annekteringen av Krym köpte Gazprom en stor del av den tyska lagringskapaciteten för gas. Dessa lager tömdes systematiskt året innan Rysslands brutala invasion av Ukraina. Nu står Tyskland med tomma lager i en situation där gaskranen kan stängas när som helst...
Ryssland stoppar gasleveranserna till Finland

Som väntat stoppas gasflödet till Finland på lördagsmorgonen. Därmed kan Finland ansluta sig till den klubb av principfasta länder som Polen och Bulgarien har bildat. Rysk gas utgör dock en väldigt liten del av Finlands energimix, endast 3 procent (se ovan).
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6447
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Odd »

Jag har visserligen redan skrivit om delar av detta den 13 maj i denna tråd, men jag tillägger att det bara är att svälja det röda pillret och helt enkelt utgå ifrån hur verkligheten är när man beslutar om åtgärder för att neutralisera effekten av situationen (obs, ej kompensera) och förbättra energieffektiviteten i Europa. Mer gods och passagerare på spår är ju en liten del av alla små åtgärder man behöver göra. Sänkning av högsta tillåtna hastighet på vägnätet till 80 eller 90 skulle spara mycket energi. Ta bort möjligheten att flyga kortare sträckor inom EU skulle ytterligare minska energiåtgången. Kanske får folk inse att man inte kan bo så stort som tidigare, stora hus kanske kan delas upp i flera lägenheter osv.

Många bäckar små gör en stor å osv....

Vi är vana vid att leva i ett gigantiskt överflöd men det är kanske dags att inse att detta överflöd inte är hållbart.
Genius on call
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

dr Cassandra Nojdh skrev: torsdag 19 maj 2022 17:13 Dessutom har Putin ju, med hjälp av sin själsbroder, ärkebanditen och islamisten Erdogan, vars mål är att förvandla Turkiet till samma typ av diktatur som Ryssland, lyckats splittra Nato (alla vet att detta har koppling till Sveriges och Finlands Nato-ansökan, men jag avser inte att kommentera detta mer än så här).
Den splittringen skedde långt tidigare:
Utrikesmagasinet skrev:Ukraina är i Turkiets ögon en geopolitisk motvikt till Ryssland i Svartahavsregionen. Ryssland spelar också en avgörande geopolitisk roll för Turkiet långt bortom Svarta havet, från södra Kaukasus till östra Medelhavet (Syrien och Libyen). Det är en relation som ibland präglas av gemensamma intressen och ibland av motsättningar. Genom det eurasiska skiftet i den turkiska utrikespolitiken, särskilt efter 2016, har Turkiet gradvis avvikit från sin västerländska inriktning. Denna avvikelse kulminerade i Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 för motsvarande cirka 20 miljarder kronor. Det ledde i sin tur till att USA ställde in Turkiets planerade inköp av det amerikanska stridsplanet F-35.
Notera att ovanstående artikel skrevs innan Turkiets utspel om Sveriges och Finlands Nato-ansökan. Enligt flera bedömare är Turkiet egentligen ute efter amerikanska stridsflygplan, i första hand ovan nämnda F-35. Men Turkiet kan tvingas nöja sig med lite äldre flygplan:
SvD skrev:– Där kan man tänka sig att Turkiet kan vilja komma tillbaka till det konsortiet, och om det inte går i alla fall få lite äldre flygplan. Det har varit tal om en kompromiss där de i stället skulle kunna få moderniserade F-16-plan, men det har inte gått igenom. F-16 är ett exempel på en morot som man skulle kunna erbjuda Turkiet, säger Paul Levin.
Annars kan det ju inte uteslutas att Grekland istället stoppar planerna...
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

När invasionen inleddes hade Ryssland världens fjärde största valutareserv efter Kina, Japan och Schweiz. Då nådde Rysslands centralbank toppnoteringen 643,2 miljarder dollar efter många års sparande. Nu har valutareserven fallit till 585,7 miljarder dollar, varav ungefär hälften är fryst. Detta trots att Ryssland fortfarande säljer olja och gas samtidigt som landet inte längre kan köpa västerländska produkter. Även Rysslands nationella välfärdsfond minskar snabbt. Hinner korthuset falla redan i år?
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Enceladus skrev: fredag 20 maj 2022 20:21 När invasionen inleddes hade Ryssland världens fjärde största valutareserv efter Kina, Japan och Schweiz. Då nådde Rysslands centralbank toppnoteringen 643,2 miljarder dollar efter många års sparande. Nu har valutareserven fallit till 585,7 miljarder dollar, varav ungefär hälften är fryst. Detta trots att Ryssland fortfarande säljer olja och gas samtidigt som landet inte längre kan köpa västerländska produkter. Även Rysslands nationella välfärdsfond minskar snabbt. Hinner korthuset falla redan i år?
Förhoppningarna om ekonomisk kollaps, statskupp eller Putins ev. sjukdom har ganska stora portioner av önsketänkande i sig.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Enceladus skrev: fredag 20 maj 2022 15:15
Den splittringen skedde långt tidigare
Utrikesmagasinet skrev:Ukraina är i Turkiets ögon en geopolitisk motvikt till Ryssland i Svartahavsregionen. Ryssland spelar också en avgörande geopolitisk roll för Turkiet långt bortom Svarta havet, från södra Kaukasus till östra Medelhavet (Syrien och Libyen). Det är en relation som ibland präglas av gemensamma intressen och ibland av motsättningar. Genom det eurasiska skiftet i den turkiska utrikespolitiken, särskilt efter 2016, har Turkiet gradvis avvikit från sin västerländska inriktning. Denna avvikelse kulminerade i Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 för motsvarande cirka 20 miljarder kronor. Det ledde i sin tur till att USA ställde in Turkiets planerade inköp av det amerikanska stridsplanet F-35.
Notera att ovanstående artikel skrevs innan Turkiets utspel om Sveriges och Finlands Nato-ansökan. Enligt flera bedömare] är Turkiet egentligen ute efter amerikanska stridsflygplan, i första hand ovan nämnda F-35. Men Turkiet kan tvingas nöja sig med lite äldre flygplan:
SvD skrev:– Där kan man tänka sig att Turkiet kan vilja komma tillbaka till det konsortiet, och om det inte går i alla fall få lite äldre flygplan. Det har varit tal om en kompromiss där de i stället skulle kunna få moderniserade F-16-plan, men det har inte gått igenom. F-16 är ett exempel på en morot som man skulle kunna erbjuda Turkiet, säger Paul Levin.
Annars kan det ju inte uteslutas att Grekland istället stoppar planerna...
Långt tidigare? Ja, tänk att det kände jag till, men försökte hålla mig till det nuvarande historiska skedet, istället för att inventera Turkiets agerande inom Nato genom tiderna. Däremot kan jag säga att om man tror att detta handlar om F-35 så har man missat något. När nu Erdogan-regimen köpt det ryska luftförsvarssystemet S400 är det självklart att USA inte tillhandahåller sitt modernaste stridsplan, eftersom man får utgå från att ryssarna byggt in bakdörrar i stridsledningssystemet för exportversionen av S400.

Turkiet har mycket större ambitioner än så, man vill återupprätta sultanatet i någon mening, och vara den dominerande militärmakten i regionen (bortsett från kärnvapenmakten Israel, men den staten har turkarna egentligen ingen anledning att söka konflikt med). När den turkiska republiken grundlades av Mustafa Kemal Atatürk 1923 skulle denna vara en sekulär stat, islam ersattes med en glödande nationalism, även kallad kemalism. Turkiet skulle vara en etniskt ren stat, där fick bara finnas turkar. Greker och armenier hade man redan mördat, nu gällde det att eliminera kurderna också - något som pågått sedan dess.

Turkiet har sällan varit en demokrati, ibland har det funnits folkvalda regeringar men lika ofta har landet varit en militärdiktatur. Sedan Erdogan kom till makten år 2000 har han målmedvetet arbetat för att kapsla in den atatürkistiska nationalismen/kemalismen i islamism, en synnerligen giftig cocktail. Samtidigt som han monterar ned Atatürks sekulära stat, bl.a. genom att öppna Hagia Sofia som moské igen, efter ett beslut av nickedockorna i Turkiets högsta domstol (Atatürk hade gjort byggnaden, byggd 527-532 som kristen katedral, till museum 1934 som en del av sin sekulära politik).

Under Erdogans ledning har Turkiet förvandlats till en diktatur och en regelrätt skurkstat: Strategiskt vet turkarna om att Nato behöver Turkiet, men Turkiet behöver egentligen inte Nato. Turkiet kom med i Nato därför att USA ville kontrollera sin sydöstra flank, som det heter, och kunna placera ut kärnvapenbärande missiler där. Detta var f.ö. upprinnelsen till den sk. Kuba-krisen, något som är mindre känt. Dessa missiler drogs bort efteråt, som en hemlig del av uppgörelsen mellan John. F. Kennedy och Nikita Chrusjtjev. Idag är (troligen) ett antal kärnvapenbomber av typ B61 (se ovan) placerade i depå på den turkiska flygbasen Incirlik

Därför är det inte förvånande att Turkiet uppför sig som det gör. USA har nämligen inte mycket att sätta emot (dessutom tror jag att Erdogan betrakta Joe Biden som förbrukad och att The Donald återkommer efter nästa presidentval). Därför är det heller inte förvånande att vissa svenska högerreaktionärer, som P M Nilsson (Dagens Industri) och Linda Jerneck (Expressen), åtminstone indirekt argumentera för att Sverige måste gå Erdogan tillmötes för att få komma in i Natos varma famn. Den sk. liberala Bonnierpressen har f.ö. varit påfallande angelägna om att låta Erdogans hantlangare komma till tals. Endast i SvD verkar det finnas en uns av förmåga till eftertanke: Vad mer ska vi kohandla bort?.
Senast redigerad av dr Cassandra Nojdh den lördag 21 maj 2022 15:11, redigerad totalt 2 gång.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

De turkiska representanterna känner sig trygga med att de kan uppföra sig hursom helst nu: Hade Ryssland ambassadör Viktor Ivanovitj Tatarintsev uppfört sig på detta sätt hade han förmodligen blivit utvisad, men Turkiet lille hantlangare Hakkı Emre Yunthar har uppenbarligen andra frihetsgrader nu. Att utpeka (s) i allmänhet och Ann Linde i synnerhet ju dessutom utrikes inrikespolitik. Hatet mot vederbörande saknar gränser, i synnerhet om man läser kommentarerna från begåvningsreserven som häckar på författaren Lars Wilderängs blogg: Sitt still i Natobåten – låt diplomaterna hantera Turkiet, Ungern och Kroatien. Vi ska tydligen hålla käften och låta "diplomaterna" göra jobbet.

Moral? Sådant Tjafs har vi ingen användning för i storpolitiken. Här är det Machiavelli som gäller. Alltid lika aktuell, efter 500 år.

Med de orden sätter jag för min del punkt för alla diskussioner som fortsättningsvis kan alludera på Sveriges Nato-ansökan.
Senast redigerad av dr Cassandra Nojdh den lördag 21 maj 2022 15:15, redigerad totalt 2 gång.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
Odd
Inlägg: 6447
Blev medlem: onsdag 11 september 2002 23:03

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Odd »

dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:07 De turkiska representanterna känner sig trygga med att de kan uppföra sig hursom helst nu: ...
Den enda anledningen till att andra länder tar Turkiet på allvar är att de har veto i NATO. Turkiet brottas ju med egna ekonomiska problem med en superinflation på runt 70% (årsbasis) de senaste månaderna. Han tror stenhårt på planekonomi och har beordrat räntesänkningar trots att det ger motsatt effekt.
Genius on call
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Odd skrev: fredag 20 maj 2022 22:19
dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:07 De turkiska representanterna känner sig trygga med att de kan uppföra sig hursom helst nu: ...
Den enda anledningen till att andra länder tar Turkiet på allvar är att de har veto i NATO. Turkiet brottas ju med egna ekonomiska problem med en superinflation på runt 70% (årsbasis) de senaste månaderna. Han tror stenhårt på planekonomi och har beordrat räntesänkningar trots att det ger motsatt effekt.
Som Putins Ryssland då, ungefär (bortsett från Nato, då). Ryssland och Turkiet skjuter ibland ned varandras stridsflyg, när de inte (proxy)krigar mot varandra, men är dessemellan de såtaste vänner. Turkiet är f.ö. ett populärt resmål för ryska turister som vill till Medelhavet - särskilt nu när Italien är mera svårtillgängligt.

Alla ryssars dröm annars - att ha besökt Italien ger en oerhörd status bland vanliga ryssar. För 15 år sedan bodde jag en vecka på en semesteranläggning på Sicilien, som var helt anpassad för ryssar: dålig mat och billigt karaffvin som gästerna kunde tanka upp själva direkt ur kranar, samt personal som bara behärskade italienska och ryska!

Nu påstås det ju att Erdogan är orolig för utfallet i de kommande presidentvalet. Det tror jag inte alls. Kompisen Putin berättar gärna hur man fixar ett val.
Bild
Synd bara att den där turken ska vara så lång. Och leendena ser lite påklistrade ut. Här är en översikt av det polistiska systemet i den turkiska diktaturen: Turkiet – Politiskt system

Och här en artikel om hur Erdogan tog ett järngrepp om staten efter den misslyckade militärkuppen 2016. Den turkiska militären har tagit makten åtskilliga gånger, men nu misslyckades man. Frågan är om det hade blivit sämre med en militärjunta än det är nu. Militärjuntorna har ofta sedermera avvecklats genom att de ledande miltärerna hängt av uniformen och tagit på sig överrock och keps (Atatürk förbjöd nämligen redan 1923 de turkiska männen att bära fez, och uppmanade dem att ersätta den med sportmössa - dvs. keps) och vips så hade man civilt styre.

Båda artiklarna ovan är från Utrikespolitiska institutet.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:38 Turkiet är f.ö. ett populärt resmål för ryska turister som vill till Medelhavet - särskilt nu när Italien är mera svårtillgängligt.
Turkey's tourism sector battling fallout from the war in Ukraine
DW skrev:Turkey is one of the most popular vacation destinations in the world, with most international tourists coming from Russia. Last year, around 4.7 million Russian tourists visited Turkey. German holidaymakers were the second-largest group, followed by Ukrainians.

[...]

Turkey hopes visitors from other countries, such as Germany, will offset this shortfall in Russian and Ukrainian tourists. "We are seeing a marked rise in bookings by Germans this summer," says Torsten Schäfer, a spokesperson for Germany's travel association.
‘Now in shambles’: Turkey’s tourism revival fades on Russian war
Al Jazeera skrev:Yorulmaz said two million Russian tourists would not be enough given as of late last year, it forecast six million Russians vacationing in Turkey throughout 2022.
På tal om ryska turister...
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Enceladus skrev: lördag 21 maj 2022 11:28
dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:38 Turkiet är f.ö. ett populärt resmål för ryska turister som vill till Medelhavet - särskilt nu när Italien är mera svårtillgängligt.
Turkey's tourism sector battling fallout from the war in Ukraine
DW skrev:Turkey is one of the most popular vacation destinations in the world, with most international tourists coming from Russia. Last year, around 4.7 million Russian tourists visited Turkey. German holidaymakers were the second-largest group, followed by Ukrainians.

[...]

Turkey hopes visitors from other countries, such as Germany, will offset this shortfall in Russian and Ukrainian tourists. "We are seeing a marked rise in bookings by Germans this summer," says Torsten Schäfer, a spokesperson for Germany's travel association.
‘Now in shambles’: Turkey’s tourism revival fades on Russian war
Al Jazeera skrev:Yorulmaz said two million Russian tourists would not be enough given as of late last year, it forecast six million Russians vacationing in Turkey throughout 2022.
På tal om ryska turister...
Nä, krig och turism är knappast någon bra kombo. Att han inte tänkte på det.......

Fast man kan ju alltid åka på en Mummy makeover.
Senast redigerad av dr Cassandra Nojdh den lördag 21 maj 2022 15:56, redigerad totalt 1 gånger.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Här övrigt en bra artikel som visar på likheterna mellan den ryska och turkiska banditregimerna: Historical Revisionism in Russia and Turkey

Genom att skriva om historien och stryka ett streck över 1900-talet kan Putin och Erdogan drömma sig tillbaka till förflydda dagar, då Putin kunde vara Tsar Alexander III (r. 1881-1894) och Erdogan Sultan Abdulhamid II (r. 1876-1909). Putins försök att att skapa en nationalideologi med hjälp av den genomruttna rysk-ortodoxa kyrkan är ju direkt löjeväckande, medan Erdogans islamism är direkt farligt, eftersom han bärs upp av en folklig underström.

Uppenbart är i alla fall Erdogan bedriver ren maktpolitik östra Medelhavet, och inte har några ambitioner till fredlig samexistens med sina grannar. Läs gärna de artiklar som finns länkade i artikeln om kuppförsöket 2016: https://www.ui.se/landguiden/lander-och ... l-politik/
Här är Wikipedia-artikeln om kuppförsöket: https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Turk ... at_attempt

Det var förmodligen ett sista försök av kemalisterna inom militären att stoppa islamiseringen av Turkiet, även om Erdogan propagandistiskt skyller på den med hans APK konkurrerande islamistiska sk. Gülenrörelsen. Frågan är om inte Erdogan kände till kupplanerna redan innan, och vidtog mått och steg för att se till att de misslyckades när de väl sattes i verket, vilket i sin tur tvingade kuppmakarna att sätta gång kuppen innan allting var förberett. Då fick han ju efteråt möjligheten att rensa ut kemalisterna en gång för alla. Även de officerare som inte stödde kuppförsöket råkade ju illa ut efteråt. Nu anser sig Erdogan ha knäckt ryggen på militären som självständig maktfaktor, och kan därför bete sig hur som helst - ungefär som Putin. Att den ryska militären skulle utgöra någon självständig kraft och kunna hota Putin förefaller osannolikt. Möjligen går gränsen om Putin skulle utfärda en kärnvapenorder.

Strax under fem års fängelse för att ha "förolämpat" chefsbanditen: https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 022-05-21/

Bild

Chefsbanditen själv.
Senast redigerad av dr Cassandra Nojdh den lördag 21 maj 2022 19:50, redigerad totalt 3 gång.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

I alla händelser är det uppenbart att USA inte tänker göra någonting annat än producera varmluft: U.S. says Turkey's approach to Sweden, Finland NATO bid not a bilateral topic

Eller på svenska: "det är är inget som rör oss". Dvs. vill Sverige och Finland bli medlemmar i Nato får man vika ned sig för banditen Erdogan. Och schackradent har tydligen redan börjat
Reuters/State Department spokesperson Ned Price skrev:"The question of Turkey's approach to the NATO accession of Finland and Sweden, that is not a bilateral question between the United States and Turkey.
---------
We remain confident that Turkey's concerns will be addressed, and that we'll be able to reach consensus as an alliance on the accession process for Finland and Sweden,"
"
Trycket från den svenska politiska högern kommer att bli så stort att regeringen tvinga vika sig - fast i största möjliga tystnad, förstås.

För att skydda oss från en bandit (Putin) ska vi tydligen vika ned oss för en annan (Erdogan). Vad är det egentligen vi vill försvara?

PS. Märker att jag ändå halkade in på Nato osv. fastän jag egentligen bara ville illustrera vilket banditregim Erdogan och APK representerar. Arma turkiska folk. Ber om ursäkt för ovanstående. För ovanlighetens skull ska jag också tillägga att jag inte på något sätt är principiell Nato-motståndare. Det får räcka så.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:38 Ryssland och Turkiet skjuter ibland ned varandras stridsflyg, när de inte (proxy)krigar mot varandra, men är dessemellan de såtaste vänner.
dr Cassandra Nojdh skrev: lördag 21 maj 2022 15:06 Nä, krig och turism är knappast någon bra kombo. Att han inte tänkte på det.......
dr Cassandra Nojdh skrev: lördag 21 maj 2022 15:34 Genom att skriva om historien och stryka ett streck över 1900-talet kan Putin och Erdogan drömma sig tillbaka till förflydda dagar, då Putin kunde vara Tsar Alexander III (r. 1881-1894) och Erdogan Sultan Abdulhamid II (r. 1876-1909). Putins försök att att skapa en nationalideologi med hjälp av den genomruttna rysk-ortodoxa kyrkan är ju direkt löjeväckande, medan Erdogans islamism är direkt farligt, eftersom han bärs upp av en folklig underström.
Tja, båda dessa herrar verkar ha missat att det inte går att skapa ett imperium med en ekonomi i kris. Det räcker inte att drömma sig tillbaka och (proxy)kriga.
Enceladus
Inlägg: 9694
Blev medlem: torsdag 29 juni 2017 18:23

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av Enceladus »

dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 21:04
Enceladus skrev: fredag 20 maj 2022 20:21 När invasionen inleddes hade Ryssland världens fjärde största valutareserv efter Kina, Japan och Schweiz. Då nådde Rysslands centralbank toppnoteringen 643,2 miljarder dollar efter många års sparande. Nu har valutareserven fallit till 585,7 miljarder dollar, varav ungefär hälften är fryst. Detta trots att Ryssland fortfarande säljer olja och gas samtidigt som landet inte längre kan köpa västerländska produkter. Även Rysslands nationella välfärdsfond minskar snabbt. Hinner korthuset falla redan i år?
Förhoppningarna om ekonomisk kollaps, statskupp eller Putins ev. sjukdom har ganska stora portioner av önsketänkande i sig.
Vid det här laget är Rysslands ekonomiska kollaps snarare ett faktum än en förhoppning, oavsett hur den "militära specialoperationen" fortskrider:
DN skrev:– Det kan inte finnas något scenario där lite extra territorium i östra Ukraina och ett sönderbombat Mariupol gör det värt sanktionerna, den enorma politiska isoleringen och Rysslands ekonomiska kollaps. På det sättet kan man säga att en rysk förlust i alla fall är garanterad.
Vidare menar överstelöjtnant Paasikivi att Ukraina har bättre förutsättningar att ta tillbaka Donbas och Krym nu än innan Rysslands brutala invasion inleddes:
DN skrev:– Den ukrainska underrättelsechefen har sagt att det kommer en vändpunkt i augusti och att de ska vara klara till årsskiftet, men jag vågar inte sia om det. Ryska armén kan kollapsa eller så kan det fortsätta som det har gjort sedan 2014 med ställningskrig, men totalt sett är förutsättningarna för Ukraina att ta tillbaka hela sitt territorium bättre än mellan 2014 och 2022.
Det finns faktiskt inget som talar för en rysk seger:
DN skrev:– Praktiskt taget ingenting. Om inte Ryssland gör en radikal förändring och gör ett stort anfall med en mobiliserad armé eller sätter in massförstörelsevapen, men med båda de alternativen riskerar de ett stort krig. Jag tror inte att väst skulle tillåta Ryssland att slå Ukraina, de har satsat för mycket.
Användarens profilbild
dr Cassandra Nojdh
Inlägg: 5829
Blev medlem: måndag 26 januari 2015 12:05

Re: Inför Ryssarnas invasion (2022)

Inlägg av dr Cassandra Nojdh »

Enceladus skrev: söndag 22 maj 2022 1:44
dr Cassandra Nojdh skrev: fredag 20 maj 2022 22:38 Ryssland och Turkiet skjuter ibland ned varandras stridsflyg, när de inte (proxy)krigar mot varandra, men är dessemellan de såtaste vänner.
dr Cassandra Nojdh skrev: lördag 21 maj 2022 15:06 Nä, krig och turism är knappast någon bra kombo. Att han inte tänkte på det.......
dr Cassandra Nojdh skrev: lördag 21 maj 2022 15:34 Genom att skriva om historien och stryka ett streck över 1900-talet kan Putin och Erdogan drömma sig tillbaka till förflydda dagar, då Putin kunde vara Tsar Alexander III (r. 1881-1894) och Erdogan Sultan Abdulhamid II (r. 1876-1909). Putins försök att att skapa en nationalideologi med hjälp av den genomruttna rysk-ortodoxa kyrkan är ju direkt löjeväckande, medan Erdogans islamism är direkt farligt, eftersom han bärs upp av en folklig underström.
Tja, båda dessa herrar verkar ha missat att det inte går att skapa ett imperium med en ekonomi i kris. Det räcker inte att drömma sig tillbaka och (proxy)kriga.
Tja, bekvämar man sig att läsa den artikel jag länkade till så finner man i slutklämmen:
Igor Torbakov skrev:Yet this is an oversimplified vision of Russia’s and Turkey’s respective pasts. Ultimately, both the Romanovs and the Ottomans failed to meet the challenges of modernity. Historical revisionism that produces the idealized images of late imperial periods will hardly help these two countries to cope with the challenges of the globalized world of the 21th century.
Öppet våld räcker förstås en bra bit...........
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Skriv svar