Duo-spårväg (Tram-train) i Vasa?

Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler
gbd
Inlägg: 579
Blev medlem: tisdag 14 maj 2013 8:48

Duo-spårväg (Tram-train) i Vasa?

Inlägg av gbd »

Var ett tag sedan jag besökte forumet men fann detta i morse i mitt nyhetsflöde. Tydligen så verkar Vasa fundera på duo-spårväg. Har detta tagits upp tidigare på forumet?

https://svenska.yle.fi/a/7-10015765
Vasa stad vill sätta igång ett projekt som utreder om man kunde börja med spårtrafik. Det finns redan befintlig räls ända från flygplatsen ut till hamnen.

Stadsmiljönämnden har redan godkänt projektidén och tanken är att man ska söka understöd från miljöministeriet.

Stadens planer baserar sig långt på de redan befintliga spåren. I Vasa går spårtrafiken cirka 10 kilometer mellan flygplatsen, via centrum och ut till hamnen.
En lite äldre artikel på ämnet:

https://svenska.yle.fi/a/7-1460901

En sorts spårvagn som trafikerar mellan Vasa och Seinäjoki och Kaskö - hur låter det? Landskapskapsförbunden vill utnyttja järnvägen bättre när andra aktörer än VR ges möjlighet till persontrafik.

Landskapsförbunden i Österbotten och Södra. Österbotten har tillsammans utrett möjligheten för att trafikera med så kallad Duospårvagn i och mellan städerna. En Duospårvagn är i princip som en något större stadsspårvagn som använder det befintliga järnvägsnätet.

Duospårvagnar används på ett tjugotal områden i Europa, den närmaste finns i Aarhus-området i Danmark.