Ordningsvakter kan få större befogenheter

Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)
Allmänna forumregler
LÅ1
Inlägg: 14849
Blev medlem: tisdag 15 mars 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av LÅ1 »

Regeringen och Region Stockholm vill utöka ordningsvakternas befogenheter. "Ordningsvakter i kollektivtrafiken kan få utökade befogenheter, bland annat bötfälla de som plankar, röker och skräpar ner, samt beslagta och hälla ut alkohol." Samtidigt skall grundutbildningen för ordningsvakter utökas.

SR: "Förslaget: Låt ordningsvakter bötfälla plankare".
Mitt i: "Regionen: Låt vakter bötfälla plankare och nedskräpare".

Ordningsvakterna blir mer och mer ett slags poliser light. Att ordningsvakter (privata bolag) får utföra polisens uppgifter i offentlig miljö är delvis en konsekvens av att vi har för få poliser i landet. Om jag förstått det rätt så bekostas ordningsvakterna i SL-trafiken av SL/Regionen men de står under polisen befäl och kan utföra uppdrag som ligger utanför SL:s område. Är detta en bra ordning?
Rädda en medmänniskas liv, ge blod!
Att betala kontant är en solidaritetshandling
daniel_s
Inlägg: 14173
Blev medlem: fredag 13 september 2002 15:40

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av daniel_s »

Javisst, självklart är det en bra ordning att låta privata företag överta viktiga delar av rättssystemets uppgifter och att lägga dessa arbetsuppgifter på folk som inte nödvändigtvis klarade grundskolan! INTE!
LÅ1
Inlägg: 14849
Blev medlem: tisdag 15 mars 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av LÅ1 »

Naturligtvis är det ingen bra utveckling. Det är konstigt att det inte diskuteras alls ur ett principiellt perspektiv. De enda gångerna det blir diskussion om denna utveckling är när ordningsvakter har använt oproportionerligt stort våld. (Och ibland även när våldet kan ha varit på rimlig nivå, skulle jag tro.) Det sägs ofta att staten har våldsmonopol, men här är detta monopol utlagt på entreprenad, (outsourcat).

Att låta ordningsvakterna i tunnelbanan göra biljettkontroller och utfärda "böter" när så är befogat kan nog vara bra, oavsett om de är anställda av privat bolag eller av stat, kommun eller region. Men kräver förstås utbildning i biljettsystemet, liknande den som biljettkontrollanterna har. Det är i dag i princip ofarligt att försöka planka mitt framför ögonen på ordningsvakterna. Det värsta som kan hända är väl att plankaren blir utmotad tillbaka genom spärrarna. I alla fall om plankaren inte går till motvärn eller på annat sätt uppträder olämpligt.
Rädda en medmänniskas liv, ge blod!
Att betala kontant är en solidaritetshandling
Diripsi
Inlägg: 550
Blev medlem: torsdag 16 maj 2019 14:11

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av Diripsi »

Problemet är ju att ordningsvakterna finns överhuvudtaget. Det finns otaliga exempel på övergrepp från ordningsvakter mot resenärer, och det som vi får reda på är troligen bara toppen av isberget. Här har vi ett exempel på en ordningsvakt som misshandlade en resenär och därefter försökte anmäla resenären för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Tack vare inspelningar från övervakningskameror kunde ordningsvakten dömas för misshandel. Om inte inspelningarna hade funnits hade troligen resenären blivit dömd istället. I Sverige är inte alla lika inför lagen, utan vittnesmål från ordningsvakter och poliser värderas högre i domstol. Jag känner mig inte det minsta tryggare av ordningsvakterna utan tvärtom.
Breitspurbahn
Inlägg: 439
Blev medlem: tisdag 11 februari 2020 10:38

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av Breitspurbahn »

Ptjaa, men vad är alternativet? Ett allt mer hårt och våldsamt samhälle måste ju möta problemen på något sätt.
Patrullerande polis i tunnelbanorna? På bekostnad av vad?

Dessa videos på ordningsvakter som "spårar ur" ger jag inte mycket för. Givetvis sker det och då ska de ta konsekvenserna, men i många fall har det ju visat sig finnas mycket mer av historien än vad som visas.
Alla som upprörs över diverse filmer i sociala medier kanske kan fråga sig om det hände någonting innan man började spela in / vad har klippts bort.
Anders Hanquist
Inlägg: 1721
Blev medlem: söndag 28 september 2003 21:19
Ort: LS Lugnet

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av Anders Hanquist »

Det borde kanske finnas en nivå mellan de statligt anställda poliserna med mångårig utbildning på högskolenivå och de privatanställda ordningsvakterna vars utbildning lär vara 80 timmar. Alltså ett slags kommunal ordningsstyrka med polisiära befogenheter på fältet som då bistår och avlastar polisen. I många länder finns ju sådana styrkor, som Polizia municipale i Italien.
Lennart Petersen
Inlägg: 3095
Blev medlem: söndag 21 augusti 2011 22:53

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av Lennart Petersen »

Anders Hanquist skrev:Det borde kanske finnas en nivå mellan de statligt anställda poliserna med mångårig utbildning på högskolenivå och de privatanställda ordningsvakterna vars utbildning lär vara 80 timmar. Alltså ett slags kommunal ordningsstyrka med polisiära befogenheter på fältet som då bistår och avlastar polisen. I många länder finns ju sådana styrkor, som Polizia municipale i Italien.
Det är nog bättre att öka på ordningavakts utbildning. Det blir bara rörigt med fler kategorier .
abc123
Inlägg: 113
Blev medlem: torsdag 19 april 2012 22:10

Re: Ordningsvakter kan få större befogenheter

Inlägg av abc123 »

Om man tittar på hur ordningsvakterna jobbar numera på stationerna i utsatta områden, så håller de sig undan från spärrlinjen.
De är ju egentligen där för att stävja plankningen, i praktiken står de på behörigt avstånd och tjuvåkandet fortgår som vanligt även när de är där.
Skriv svar