TonyM skrev:Det är just därför man skall plocka bort cyklister från övrig och då framförallt tyngre trafik. Inte skapa fler konfliktsituationer genom att till exempel upprätta "cykelboxar" och "tillåta cykling mot enkelriktat".Erik Sandblom skrev:Jag anser att man kan lätta lite på reglerna för cyklar på grund av dom är biljardbordets pingisbollar.
Pingisbollar har inte på biljardbordet att göra. När de väl är där måste faktiskt pingisbollarna anpassa sig efter biljardbollarna för att överleva, oavsett vad det står i lagen.
Att separera trafiken fungerar bra när motortrafiken går i hög hastighet, men så är ofta inte fallet på stadsgator, där trafiken rör sig i runt 40-50 km/h eller så. Då är det motiverat av flera skäl att minska farten ytterligare till runt 30-40. Då får man minskat buller, färre avgaser och partiklar samt bättre säkerhet.
Dessutom blir gatan mer attraktiv för mjuka trafikanter. Att öka andelen mjuka trafikanter är en ofta bortglömd fråga, men statistik från Vägverket och Trafikkontoret visar att det är mycket angeläget, bland annat för att minska trängseln på gatorna och för att öka antalet sittplatser i rusningstid i kollektivtrafiken.
Ungefär hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än 5 kilometer. I tätorter är generellt sett en mycket stor andel, cirka 70-80 procent, kortare än 3-4 kilometer. I Göteborg sker hela 75% av alla resor under fem kilometer med bil och kollektivtrafik, inte ens en fjärdedel sker med cykel. Det är dåligt för hälsan och miljön. Källa Göteborgs cykelprogram sidan 28.
http://www.trafikkontoret.goteborg.se/F ... 15c0185933
http://publikationswebbutik.vv.se/shopp ... _1588.aspx
Det finns en växande rörelse i Europa som förespråkar en ökad blandning av trafikanter i tätort, istället för en separering. Det har framgångsrikt testats i Norrköping: Femvägskorsningen Skvallertorget byggdes om till en trevägskorsning. Trafiksignaler och skyltar togs bort. I dag finns bara en skylt kvar; en blå som rekommenderar max 30 km/tim. Körbanemarkeringarna togs bort. Torget fick också en upphöjning och smågatsten som tydligt markerade för trafikanterna att här börjar något nytt. Olyckorna minskade.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=463413
Även i holländska Drachten har man tagit bort skyltar och ljus med motiveringen att folk ser sig för bättre då.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=463411
Rörelsen kallas på engelska för Shared Space och anförs av bland andra Hans Monderman.
http://en.wikipedia.org/wiki/Shared_space